X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4019

APG consideră anticonstituţionale „tentativele de lichidare a prerogativelor Găgăuziei”

7 mar. 2014,, 09:46   Societate
4302 3
Foto: noi.md
Adunarea Populară a Găgăuziei (APG) consideră „anticonstituţionale tentativele de lichidare a prerogativelor şi atribuţiilor Găgăuziei”.

În comunicatul publicat pe pagina web a legislativului autonomiei, citat de agenţia "Infotag", se menționează că joi comisia APG pentru chestiuni juridice, drepturile omului, legalitate, ordine de drept, politica informaţională şi mass-media a susţinut o conferinţă de presă în acest sens, în cadrul căreia participanţii au făcut un apel "de a suprima în Moldova, pînă la origini, corupţia, cumetrismul şi nănăşismul".

Preşedintele comisiei, Ivan Burgudgi, a opinat că autorităţile Moldovei "întreprind acţiuni de destabilizare, numindu-i pe găgăuzi separatişti".

"Nu există nicio decizie de judecată în care s-ar spune că în Găgăuzia a fost desfăşurat un referendum ilegal. Nu există decizii judecătoreşti intrate în vigoare, de aceea nici vorbă nu poate fi că Găgăuzia a întreprins acţiuni ilegale", consideră acesta.

Potrivit deputatului Serghei Cimpoieş, "în privinţa poporului Găgăuziei se răspîndeşte minciună".

"Autorităţile centrale nu doresc să admită că există şi conducerea autonomiei. Drepturile şi competenţele noastre, stipulate în Legea cu privire la statutul juridic special al Gagauz-Yeri, le vom proteja şi solicita", a spus deputatul.

Burgudgi a comunicat că în cadrul sesiunii ordinare a APG va fi formată o comisie specială pentru realizarea punctelor rezoluţiilor adoptate în cadrul convocării precedente.

"Dacă Moldova nu va respecta Legea cu privire la statutul juridic special şi va zădărnici executarea acesteia, noi vom pune întrebarea de desfăşurare a unui referendum privind ieşirea Găgăuziei din componenţa Moldovei", a conchis deputatul.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?