Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Preşedintele Lituaniei: După Ucraina, Rusia se va aţinti asupra Moldovei, Ţărilor Baltice şi Polonia

7 mar. 2014,, 00:03   Politică
6148 24
Foto: zn.ua
Preşedintele Lituaniei, Dalia Grybauskaite, care pe 6 martie a venit la reuniunea UE la nivel înalt, a declarat că Rusia „care a ocupat Crimeea, încearcă să anuleze frontierele de stat, iar după Ucraina, ar putea veni rîndul Moldovei, Ţărilor Baltice şi Poloniei”, scrie portalul lituanian lrytas.lt.

„Europa însăşi, în primul rînd, trebuie să înţeleagă că ceea ce face acum Rusia este o încercare de a rescrie harta postbelică şi frontierele. Aşa că mai întîi Ucraina, apoi Moldova şi, în cele din urmă, ar putea ajunge la Ţărie Baltice şi Polonia”, a declarat jurnaliştilor la Bruxelles Grybauskaite.

Potrivit ei, Rusia a încălcat acordurile internaţionale şi săptămîna trecută, desfăşurînd aplicaţii militare în regiunea Kaliningrad, nu departe de frontiera cu Lituania, iar din cauza neîndeplinirii obligaţiilor, ea „devine o ameninţare pentru întreaga Europă”.

„Rusia acţionează contrar standardelor internaţionale, încălcînd orice obligaţii internaţionale, iar aceasta înseamnă că Rusia devine un pericol pentru întreaga Europă”, a spus Grybauskaite, înaintea întrevederii liderilor din Europa, în cadrul căreia aceştia trebuie să convină asupra acordării ajutorului Ucrainei şi posibilele sancţiuni împotriva Rusiei.

Înaintea reuniunii, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso a anunţat că se planifică alocarea Ucrainei a 11 mild euro, în următorii ani.

Comentînd faptul că au fot trimise şase avioane de vînătoare pentru întărirea misiunii poliţiei aeriene a Ţărilor Baltice, preşedintele a spus că „NATO reacţionează repede şi corect, iar Europa încă nu poate înţelege ce se întîmplă”.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?