X 
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4021

Un expert avertizează că în Moldova este posibilă „demontarea modelului de capitalism oligarhic”, similar celui ucrainean

4 mar. 2014,, 12:30   Societate
3678 1
Foto : noi.md
"În Moldova, prin analogie cu Ucraina, este posibilă "scoaterea de pe filet" a modelului de capitalism oligarhic, cu distrugerea ulterioară a sistemului administrării de stat", a afirmat, luni, în timpul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune TV-7, Valeri Liţkai, ex-ministru de externe al autoproclamatei RMN.

Potrivit agenţiei "Infotag", Liţkai a spus că, dacă autorităţile de la Chişinău "nu vor merge pe calea dezvoltării reale a capitalismului prin evoluţie, este posibilă repetarea variantei cu "maidanul kievean", iar nemulţumirea în masă semnifică, de regulă, schimbarea puterii".

"Este o pungăşie intenţia autorităţilor Republicii Moldova de a semna Acordul de asociere cu Uniunea Europeană fără aprobarea poporului sub formă de referendum consultativ, pentru că cde guvernare este o putere cu mandatul în curs de expirare şi care nu este în drept să adopte un astfel de pas strategic, precum alegerea vectorului de dezvoltare", a opinat Liţkai.

Diplomatul s-a arătat convins că "Transnistria va mai reacţiona la semnarea acordului de către Chişinău".

"Bombele vă ticăiesc la picioare... Şi demult. Iar autorităţile le ignoră. Iată că şi Găgăuzia a început a "ticăi", a spus Liţkai, adăugînd că autorităţile Republicii Moldova nu au avut niciun fel de consultări cu Tiraspolul referitoare la viitoarele lor relaţii cu UE şi cu siguranţă nu au ţinut cont de opinia acestuia.

Fostul ministru de externe Valeriu Ostalep este de părere că funcţionarii europeni au standarde duble în raport cu Moldova.

"În anul 2008, la Bruxelles, după încheierea etapei următoare de implementare a reformelor conform standardelor europene în republică, mi se spunea în mod univoc: "Cu un an înainte de alegeri, UE nu semnează niciun fel de acte radicale cu nicio guvernare!". Mă uimeam, ce băieţi principiali lucrează în Uniunea Europeană", a declarat ex-diplomatul.

În opinia sa, în relaţia cu Transnistria, autorităţile mereu "se întorc cu spatele la probleme şi Chişinăul ignoră realitatea". "Transnistria rămîne cu problemele ei şi Rusia o ajută. Apoi apar probleme cu Găgăuzia şi autorităţile iarăşi le ignoră, în timp ce trebuie căutate metode pentru rezolvarea lor", a spus Ostalep.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?