X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Victor Borşevici: Mentalitatea general-europeană nu e decît o legendă

28 feb. 2014,, 12:50   Societate
4498 1
Foto: totul.md
Regimul fără vize al Republicii Moldova cu țările europene aduce beneficii cetățenilor moldoveni, în opinia profesorului și diplomatului Victor Borşevici. Însă această măsură nu va deveni un motiv serios pentru o schimbare radicală a entităţii mentale care timp de secole caracterizează populația Republicii Moldova.

„Moldoveanul nu va putea deveni niciodată, în niciun fel de circumstanţe, german, noi sîntem diferiţi pur şi simplu, a declarat într-un interviu pentru NOI.md Victor Borșevici. În general, o asemenea noţiune ca mentalitatea general-europeană nu corespunde deloc cu datele sociologice. Dacă comparăm mentalitatea francezului cu cea a italianului sau a grecului şi portughezului, vom vedea că acestea sînt mentalităţi complet diferite. În ţara noastră se obișnuiește să se creadă că Occidentul este o oază a educației, iar noi, moldovenii care gîndim «în stil oriental», sîntem întunecaţi, înapoiaţi, aproape barbari și trebuie să învăţăm de la Europa progresistă. Este greşit să credem astfel. Mulți diplomați vin la mine acasă, la Butuceni, şi eu nu l-am auzit pe nimeni dintre ei să gîndească astfel. Dimpotrivă, ei spun că moldovenii sînt oameni foarte buni, care au ceva luminos în ei, lucru pe care l-au pierdut, cu mult timp în urmă, numeroase națiuni europene”.

Victor Borşevici este convins că moldovenii sînt europeni „deosebiți”, datorită nu doar amplasării geografice a țării, ci și faptului că Moldova se află la intersecția a trei forțe puternice: Occidentul catolic și Orientul ortodox, iar în persoana găgăuzilor – şi în faţa civilizației turce.

„Moldovenii ar trebui să păstreze ceea ce au şi să împrumute din Occident abilitățile mentale care le lipsesc: obligativitatea, conştiinciozitatea, dar şi punctualitatea. Aceste calități definesc astăzi mentalitatea europenilor. Urmărind însă modul în care politicienii lor aplică, în mare măsură, sistemul standardelor duble, îți dai seama că ei nu sînt chiar într-atît de lipsiți de păcate. Pe de o parte, europenii militează contra nazismului, antisemitismului și naționalismului înverşunat, pe de altă parte, îi salută pe ultraradicalii care au venit la putere în Ucraina”, consideră Victor Borşevici.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?