X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4017

Guvernul a sistat procesul de privatizare a 13 active importante ale statului

27 feb. 2014,, 09:48   Politică
3541 0
Foto: noi.md
Guvernul a sistat procesul de privatizare a 13 active importante ale statului propuse spre vînzare în toamna anului trecut. Executivul a abrogat miercuri decizia sa de privatizare din noiembrie 2013.

Potrivit agenţiei "Infotag", vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat în cadrul şedinţei Guvernului că decizia în cauză a fost motivată de faptul că "autorităţile nu pot asigura un proces transparent al privatizării întreprinderilor mari".

"La 13 noiembrie 2013 am propus spre privatizare o listă de 13 obiecte de importanţă strategică. Se pare că a fost cu ghinion. Asta înseamnă practic abţinerea statului de a privatiza obiecte mari. La finele anului trecut ne-am permis o rundă de privatizări care ne-a oferit posibilitatea să vedem care este apetitul investitorilor faţă de aceste active", a spus ministrul.

Potrivit lui, decizia din 13 noiembrie 2013 prevedea atragerea consultanţilor internaţionali în evaluarea întreprinderilor şi a preţului de piaţă a bunurilor, precum şi atragerea investitorilor străini.

"Am ajuns la concluzia că nu vom putea asigura transparenţa procesului. Respectiv, am renunţat pentru o perioadă la această idee. În acest an ne vom axa pe privatizarea micilor companii", a spus ministrul.

După şedinţa Guvernului, Valeriu Lazăr a dat de înţeles că suspendarea procesului marii privatizări este dictată şi de alegerile parlamentare de la finele anului.

"De obicei, marii investitori vor să vadă cu ce se vor finaliza alegerile. Ei vor previzibilitate, însă în condiţiile alegerilor aceasta nu poate fi garantată. Este ceva absolut firesc ca investitorii să aibă garanţia că investiţia lor nu va fi ratată. Prin urmare, este mai mult vorba de un factor economic decît politic", a spus Lazăr.

Printre întreprinderile mari care urmau a fi privatizate în acest an se numără S.A. Aroma, S.A. Tutun-CTC, S.A. Moldtelecom, Î.S. Compania Aeriană "Air Moldova", RED-urile.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?