X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 508
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Folosirea pașapoartelor sovietice este o batjocură la adresa suveranității țării

24 feb. 2014,, 14:48   Societate
3739 2
Foto: interakt.md
„Decizia de a recunoaște nevalabile pașapoartele de tip sovietic este o schemă menită să reducă influența pensionarilor asupra rezultatelor alegerilor parlamentare”, consideră analistul politic Victor Gurău. „Din start s-a ținut cont de faptul că această parte a electoratului votează pentru opoziție – pentru comuniști. Iar din cauza nivelului scăzut de viață, oamenii nu-și permit schimbarea documentelor de tip sovietic, unii procedînd astfel din principiu, din cauza nostalgiei”, consideră analistul.

Însă, în opinia lui Gurău, calculul că interzicerea pașapoartelor de tip sovietic ar putea reduce influența pensionarilor asupra rezultatelor alegerilor ar putea fi greșit și avea un efect invers.

„Alegerile locale precedente au arătat că în mare parte nu și-au schimbat documentele cetățenii din localitățile rurale. Cineva – din cauza sărăciei, altcineva – din motive religioase. Experiența demonstrează că pentru comuniști votează electoratul urban, care este mai informat, de aceea la alegerile din anul 2011 PCRM a obținut majoritatea voturilor în 30 de centre raionale”, a menționat Gurău.

Potrivit analistului, interzicerea de a vota în baza documentelor de tip sovietic este o încălcare directă a drepturilor constituționale, deoarece orice cetățean care deține un act de identitate confirmat de legile statului, are aceleași drepturi cu deținătorii documentelor de tip nou.

Pe de altă parte, expertul în drept constituțional Nicolae Osmochescu consideră că decizia Guvernului este legală. „Nu se pot folosi documentele unui stat care nu mai există de 23 de ani. Este o batjocură la adresa suveranității statului. Iar faptul că pensionarii nu-și pot permite înlocuirea documentelor este doar un pretext”, a menționat Osmochescu.

La alegerile următoare nu se va mai putea vota în baza pașapoartelor de tip sovietic. În Cancelaria de Stat a fost deja înregistrat un proiect de lege care declară nevalabile pașapoartele sovietice. Pe teritoriul Moldovei sînt înregistrate circa 160 de mii de persoane care continuă să se folosească de pașapoarte de tip sovietic.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?