X 
Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Expert: Rusia nu poate admite ca Moldova să obțină înaintea ei regim liberalizat de vize cu UE

19 feb. 2014,, 16:18   Societate
10701 12
Foto: elldor.info
Federația Rusă are suficiente motive să ducă pînă la capăt inițiativa instituirii unui regim de vize cu țările membre CSI, iar acest lucru ar trebui să constituie un semn de îngrijorare pentru autoritățile de la Chișinău. O declarație în acest sens a fost făcută de analistul politic Viorel Cibotaru, pentru NOI.md, fiind solicitat să comenteze anunțul făcut recent de vicepremierul rus Dmitri Kozak privind înăsprirea regimului la hotar.

Potrivit lui Cibotaru, introducerea de către Rusia a regimului de vize se înscrie pe de o parte în spectrul de măsuri presante luate în raport cu țările Parteneriatului Estic, iar pe de alta, este o încercare de a lupta cu problema migrațională care ia amploare.

„Există într-adevăr rațiuni pentru a fi luată în discuție introducerea regimului de vize pentru statele CSI. În primul rînd, Rusia nu poate admite din principiu, ca o țară precum Moldova, Ucraina sau Georgia să obțină înaintea ei regim liberalizat de vize cu UE. Ar fi umilitor pentru Federația Rusă. O altă problemă este starea generală migrațională. Rusia se ciocnește cu probleme serioase la acest capitol. Regimul de vize introdus ar putea opri efectul migrației ilegale”, a precizat Cibotaru.

Analistul politic opinează că în cazul în care Rusia va decide instituirea regimului de vize cu țările CSI, acest lucru va fi făcut în mod selectiv și nu se va aplica în cazul unor țări precum Belarus sau Kazahstan. Viorel Cibotaru se arată convins că în eventualitatea unui asemenea scenariu, relațiile dintre Chișinău și Moscova se vor tensiona vizibil.

„Este o măsură serioasă, care va afecta întreg climatul social-politic din Moldova, în sens că vor spori acuzațiile la adresa guvernării de la Chișinău, se va acumula nemulțumirea societății. Chiar dacă autoritățile moldovene vor răspunde cu aceeași monedă Rusiei, tot noi vom rămîne marii perdanți”, a explicat Cibotaru.

Menționăm că vicepremierul rus Dmitri Kozak a anunțat că se pronunță pentru introducerea regimului de vize cu unele țări, care „furnizează” migranți în Rusia. Potrivit oficialului, vizele vor fi introduse „într-un viitor apropiat”.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?