X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4021

Concluzia alarmantă a unui ONG privind Reforma justiției (VIDEO)

19 feb. 2014,, 11:30   Societate
3017 0
Foto: noi.md
Implementarea Planului de acțiuni privind Strategia de reformă a sectorului justiţiei se desfășoară lent, iar unele dintre acțiunile planificate sînt realizate de autorități doar la nivel formal. Este concluzia Asociației Promo-LEX, care a prezentat un raport pe marginea modului în care decurge implementarea reformei justiției, după doi ani de la lansare.

„În total, pînă pe 1 ianuarie 2014, trebuiau îndeplinite 257 de acțiuni din planul respectiv, însă doar 144 dintre acestea au fost realizate, ceea ce constituie 56 la sută. Societatea civilă își dorește și rezultate, adoptarea anumitor legi nu înseamnă și anumite rezultate. Semnalele sînt foarte negative pentru opinia publică. Chemăm și facem apel către autorități să dea dovadă de mai multă deschidere și profesionalism în abordarea unor asemenea situații”, a explicat directorul Promo-LEX, Ion Manole.

Potrivit autorilor raportului, semnalele primite de la autorități în privința ritmului de implementare a reformei justiției sînt diametral opuse așteptărilor societății civile. Reprezentanții Promo-LEX sînt de părere că autoritățile au înregistrat mai multe restanțe la capitolul implementării reformei, iar pentru a face față planului de acțiuni vor trebui să depună eforturi duble. Totodată, autorii raportului atenționează și asupra faptului că aplicarea prevederilor reformei justiției este realizată în mare parte din finanțări externe.

„90 la sută din acțiuni sînt realizate cu asistență externă, capacitatea de finanțare a instituțiilor de stat este redusă. Se atestă o lacună în acest sens”, a precizat unul dintre autorii raportului, Olesea Stamati.

Reprezentanții Promo-LEX au realizat și un sondaj de opinie privind percepția oamenilor asupra sectorului justiției din Republica Moldova, datele căruia arată că majoritatea respondenților pun la îndoială independența procuraturii. Totodată, majoritatea persoanelor intervievate consideră că sistemul judecătoresc din Moldova nu este finanțat suficient.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?