Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

A crescut numărul familiilor care beneficiază de ajutor social

19 feb. 2014,, 10:03   Societate
3883 0
Foto: noi.md
În Moldova numărul familiilor care beneficiază de ajutor social a crescut pînă la 7,5 mii.

Potrivit agenţiei "Infotag", marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga, a spus că "în 2013 peste 53,3 mii de familii au beneficiat de ajutor social, 72,9 mii – de compensaţii pentru agentul termic în perioada rece a anului şi peste 112,9 mii de familii au beneficiat de cel puţin un fel de ajutor enumerat".

Aceasta a menţionat că indemnizaţia socială se alocă familiilor al căror venit minim pentru un membru al familiei nu depăşeşte 680 de lei. Compensaţiile pentru agentul termic s-au mărit de la 200 la 250 de lei, totodată, de acestea pot beneficia oamenii cu vîrsta de la 62 de ani, şi nu de la 75, cum era anterior.

„Pentru anul 2014, în bugetul de stat sînt prevăzute 500 de milioane de lei pentru acordarea ajutorului social pentru peste 68,7 mii de familii. Cuantumul ajutorului va constitui 600 de lei. Totodată, pentru acordarea ajutorului a 216 mii de familii în perioada rece a anului au fost alocate 254 de milioane de lei. De asemenea, vor avea loc cluburi de discutare cu participarea reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale (ONG) şi mass-mediei, iar apoi şi cu societatea. Va fi creat un consiliu consultativ naţional, care va fi compus din reprezentanţi ai Ministerului, Parlamentului, sindicatelor, ONG-urilor, care va elabora planul de acţiuni pentru lupta cu sărăcia”, a spus Buliga.

Ministrul a comunicat că la jumătate de an după ce s-a depistat prejudiciul de 10 milioane de lei cauzat statului în urma abuzului la acordarea ajutorului social, persoanele care au prezentat date incorecte despre veniturile familiei au returnat la buget circa 2 milioane de lei. Aceasta a amintit că pe marginea acestui caz Procuratura Generală a intentat 7 dosare penale, în care figurează atît asistenţii sociali, cît şi beneficiari de compensaţii.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?