X 
Eurovision stiri: 514
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384
Preşedintele stiri: 4004

Deprecierea leului nu permite companiei Moldovagaz să solicite ANRE-ului revizuirea tarifului

19 feb. 2014,, 09:40   Economie
3948 3
Foto: noi.md
Deprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă nu permite companiei Moldovagaz să solicite Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) revizuirea tarifului la gaze în sensul micşorării, a anunţat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, vicepreşedintele Consiliului de administraţie al companiei, Iacov Cazacu.

Potrivit agenţiei "Infotag", responsabilul a spus că întreprinderea are dificultăţi şi în privința procurărilor de dolari SUA în vederea achitărilor faţă de furnizor – Gazprom.

„Aceasta se explică, într-o măsură considerabilă, prin creşterea datoriilor consumatorilor locali faţă de Moldovagaz. În sezonul rece, mulţi nu plătesc facturile pentru gaze, iar datoria creşte”, a declarat Cazacu.

Potrivit lui, pentru ca tariful pentru consumatorii finali să fie micşorat, e necesar să fie efectuată o analiză a situaţiei curente, achitările să aibă loc în funcţie de cursul de schimb variabil al leului în raport cu dolarul, să fie realizată o serie de verificări.

„Abia după aceasta, cu calculele efectuate, ne vom putea adresa la ANRE în vederea negocierilor ulterioare pentru revizuirea tarifului. Deocamdată nu a fost vorba despre creşterea acestuia în anul 2014”, a promis Cazacu.

La sfîrşitul lunii decembrie 2013, vicepremierul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, anunţase că în prezent preţul mediu pe 1000 m3 de gaze, conform contractului prelungit de Moldovagaz cu concernul Gazprom, va constitui în anul 2014 pentru consumatorii autohtoni 365 de dolari. Pînă atunci, gazele au costat 387 de dolari.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?