Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Expert: Arestarea reprezentanților Tiraspolului care au comis ilegalități este imposibilă

18 feb. 2014,, 14:20   Societate
3449 0
Foto: noi.md
Intenția organelor de drept de la Chișinău de a-i trage la răspundere pe acei reprezentanți ai administrației transnistrene care i-au reținut în mod abuziv pe angajații liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol nu va avea finalitate. Declarația aparține politologului Victor Juc și a fost exprimată pentru NOI.md, în contextul în care procurorul general, Corneliu Gurin, a anunțat recent că milițienii transnistreni implicați în acest caz vor fi pedepsiți.

„Procurorul general acționează ca persoană care își exercită obligațiile, în conformitate cu fișa de post, pornind de la ideea că Moldova este un stat suveran, dar de facto autoritățile constituționale nu controlează raioanele de est ale țării, de aceea, punerea în aplicare a acestor sancțiuni va fi complicată. Este bine că procurorul s-a autosesizat în acest caz și a indicat modalitățile prin care persoanele respective pot fi trase la răspundere, dar pentru moment arestarea acestora este practic imposibilă. Chișinăul deține pîrghii limitate pentru a trage la răspundere aceste persoane”, a precizat Juc.

De cealaltă parte, directorul Asociaţiei Promo-LEX, Ion Manole, susține că autoritățile de la Chișinău dețin toate pîrghiile de a interveni în acest caz, dar dintr-o anumită frică sau pentru că sînt șantajați, nu aplică legea așa cum se cuvine. Potrivit lui, anunțarea acestor persoane în căutare internațională ar fi măsura cea mai eficientă în vederea arestării lor.

„Această anchetă trebuie să aibă finalitate. De partea Moldovei sînt legile și documentele internaționale care garantează drepturile omului”, a explicat Manole.

Precizăm că procurorul general, Corneliu Gurin, a declarat că reprezentanții administrației transnistrene care l-au reținut mod abuziv pe directorul liceului „Lucian Blaga” din Tiraspol vor fi sancționați.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?