X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

UE suspendă toate negocierile privind colaborarea în educaţie şi cercetare cu Elveţia

17 feb. 2014,, 16:00   Externe
3444 0
Foto : shutterstock.com
Uniunea Europeană a anunţat duminică amînarea pe termen nelimitat a negocierilor cu Elveţia demarate în vederea colaborării în programe educaţionale şi de cercetare în valoare aproape 100 de miliarde de euro. Decizia vine ca urmare a rezultatelor referendumului organizat săptămîna trecută în Elveţia, prin care statul a hotărît reintroducerea cotelor pentru imigranţi.

Ca urmare a referendumului, Elveţia a anunţat că nu va mai semna un pact cu UE privind pieţa muncii cu Croaţia la 1 iulie, aşa cum fusese stabilit. Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat că votul prin care elveţienii şi-au exprimat dorinţa de a reintroduce cote pentru imigranţii din UE încalcă acordul pe care ţara l-a semnat cu Bruxelles-ul, iar asta va avea „consecinţe serioase” asupra relaţiilor dintre bogatul stat din Alpi şi cele 28 de ţări comunitare care îl înconjoară.

Libera circulaţie a forţei de muncă este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene. Prima consecinţă concretă a rezultatelor referendumului este decizia UE de a suspenda negocierile pentru colaborarea cu Elveţia pe mai multe programe educaţionale şi de cercetare, reunite sub planul Horizon 2020, cu o valoare totală de 80 de miliarde de euro, dar şi în ceea ce priveşte programul Erasmus+, cu o valoare de 14,7 miliarde de euro. Ambele programe vizau perioada 2014-2020.

Votul privind limitarea imigraţiei ar putea avea mai multe consecinţe interne pentru Eleveţia, avertizează experţii. Aproximativ 400.000 de elveţieni trăiesc în Uniunea Europeană (inclusiv unii cu dublă cetăţenie), în timp ce pe teritoriul Elveţiei se află peste un milion de cetăţeni europeni. Deja, UE a suspendat negocierile cu Elveţia pe tema exporturilor de electricitate ca urmare a rezultatelor referendumului.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?