X 
Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4062

Deputaţii din Adunarea Populară a Găgăuziei îi vor informa pe diplomaţi despre presiunea din partea autorităţilor centrale

8 feb. 2014,, 15:30   Politică
4918 3
Foto : ipn.md
Această decizie a fost luată de către aleșii poporului din autonomie în cadrul unei şedinţe speciale comune a Adunării Populare a Găgăuziei şi a Comitetului executiv. În urma discuţiilor, s-a decis ca întreaga componență a APG să se deplaseze marţi la Chişinău, unde deputații se vor întîlni cu diplomaţii din cadrul misiunii UE şi OSCE, precum şi cu reprezentanții Ambasadelor Statelor Unite, Rusiei şi a Turciei. Deputaţii intenționează să-i informeze pe diplomați despre persecuții în urma referendumului desfășurat pe 2 februarie.

Președintele APG Dmitri Konstantinov a calificat acțiunile Procuraturii Generale și Ministerului de Interne drept teroare împotriva populaţiei. El a îndemnat organele de drept să renunțe la asemenea acțiuni, avînd în vedere faptul că plebiscitul deja s-a desfășurat.

Apoi au fost audiați şeful Direcției de poliţie şi cel al Procuraturii. Potrivit lor, perchezițiile în autonomie nu au fost coordonate cu ei. Deputatul Fiodor Gagauz a calificat aceste acţiuni ale autorităților centrale drept "o nouă încercare de intimidare".

"Autoritățile centrale instigă la ură etnică, pentru că i-au stigmatizat pe găgăuzi drept duşmani ai poporului, duşmani ai statalităţii Republicii Moldova,", a declarat el.
Potrivit deputatului Adunării Populare a Găgăuziei Serghei Cimpoeș, autorităţile centrale şi reprezentanţii lor în teritoriu demonstrează în mod clar că pentru ei nu există legea privind statutul juridic special al Găgăuziei.

La rîndul său, deputatul APG Ivan Topal s-a arătat convins că "nu se poate vorbi limba forței cu poporul găgăuz". "Le-aș sfătui pe autorităţile să se liniștească. Cu cît mai mult ne vor persecuta pe noi, cu atît mai mult poporul se va uni".

Deputaţii găgăuzi au afirmat într-o declarație comună a Comitetului executiv şi Adunării Populare că referendumul reprezintă cea mai democratică formă de identificare a opiniilor cetăţenilor cu privire la probleme ce interesează comunitatea locală, această practică fiind aplicată peste tot în Europa.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?