Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4002

Expert: Să vorbești de alegeri democratice în Moldova nici nu are sens

6 feb. 2014,, 16:48   Politică
5273 4
Foto: tribuna.md
Republica Moldova, de rînd cu întreaga comunitate internațională, marchează astăzi Ziua Internațională a Alegerilor, sărbătorită anual în prima zi de joi a lunii februarie.

Unii experți în domeniul politicii și-au expus părerea referitoare la măsura în care pot fi libere și corecte alegerile parlamentare din Moldova și ce factori ar putea influența rezultatul scrutinului.

În opinia analistului politic Oazu Nantoi, factorii interni nu pot influența serios corectitudinea alegerilor, deoarece „Comisia Electorală Centrală este profesionistă, legislația e pusă la punct, iar măsurile de combatere a fraudelor sînt suficient de bune”. Însă, potrivit expertului, rezultatele alegerilor ar putea fi influențate de factori externi. „Mă refer la războiul informațional pe care îl poate declanșa Rusia împotriva Moldovei, la expulzarea cetățenilor noștri din Rusia, precum și la provocarea destabilizării situației în zona de securitate de pe Nistru”.

La rîndul său, analistul politic Victor Gurău este convins că a vorbi de alegeri democratice în Moldova nici nu are sens.

„La putere se află numai oligarhi. De fapt, nu mai putem vorbi despre alegeri democratice, or, regimurile oligarhice prin esență contravin principiilor democratice. În primul rînd, este vorba de utilizarea inechitabilă a resurselor de toate felurile – de la cele umane pînă la cele financiare și administrative. În afară de aceasta, este vorba despre politizarea Comisiei Electorale Centrale, care a fost completată după principii de partid. Aici mai poate fi adăugat elementul „statului acaparat” de grupările politico-oligarhice în toate sferele vieții”, consideră Gurău.

Iniţiativa de a institui o zi a alegerilor a fost lansată în anul 2005 la Conferinţa Globală a Oficialilor Electorali, desfăşurată în Ungaria.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?