Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Expert: Rusia ar putea repeta scenariul găgăuz în Ucraina

4 feb. 2014,, 01:58   Politică
9773 9
Foto: noi.md
Duminică, în unitatea teritorială autonomă Găgăuzia, din componența Republicii Moldova au avut loc două referendumuri pe probleme de politică externă a statului și posibilitățile ieșirii regiunii din cadrul republicii, anunță ziarul " Capital ". Rezultatele referendumurilor vor fi cunoscute marți.

Găgăuzia nu au avut anterior pretenții la autonomie, spune expertul ucrainean Grigori Perepelița. Problema referendumului a apărut înainte de summit-ul " Parteneriatului Estic " la Vilnius, unde Republica Moldova a parafat Acordul de asociere cu UE.

"Aceasta este o politică deliberată a Rusiei de a zădărnici semnarea acordurilor cu UE. Kremlinul are nevoie de destabilizare în Republica Moldova, pentru a suspenda toate procesele de apropiere de Europa", - a spus Prepelița.

El se teme că ar putea exista tentative de a aplica un scenariu similar în Ucraina, unde s-a schițat o scindare serioasă între locuitorii din partea de sud-est a țării și restul teritoriului.

În anul trecut, Rusia a reușit să împiedice semnarea Acordului de asociere a Ucrainei cu UE, ceea ce a dus la o gravă criză politică și revolte în țară.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?