X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4026

Serviciile funerare din Chişinău se vor ieftini: ajutor pentru cei morţi sau consolare pentru cei vii?

3 feb. 2014,, 22:50   Societate
25484 10
Foto: syl.ru
Olga MOCANU

Consiliul Municipal Chişinău a adoptat modificări la deciziile sale din perioada 2009-2011, ce prevăd reducerea tarifului la întreţinerea cimitirului pentru unele categorii de persoane. Totodată, au fost modificate unele reguli de rezervare a terenului pentru înmormîntare. Acum, mormintele ce nu prezintă valoare istorică, ar putea fi nivelate, în cazul în care acestea nu sînt îngrijite şi pentru ele nu se achită timp de 20 de ani. Anterior, acest termen era de 15 ani.

Au uitat de cei nevoiaşi

Potrivit noului document, veteranii celui de-al Dolea Război Mondial sînt scutiţi de plata anuală pentru deservirea mormintelor. Invalizii de gradul întîi, doi şi trei au obţinut o reducere de 80%, iar pensionarii – 50%. Mijloacele necesare vor fi alocate Combinatului de servicii funerare din bugetul municipal. Anterior, funcţionarii municipali au declarat că nevoiaşii vor beneficia de o reducere. Însă în proiectul adoptat nu se spune nimic despre aceştia, de aceea ei continuă să achite 120 de lei pentru un mormînt.

De asemenea, din Regulamentul activităţii cimitirelor din capitală a fost exclus punctul, ce prevedea că „arenda terenului pentru înmormîntare nu este posibilă, dacă pe mormînt se înalţă o cruce, un monument sau un gard”. Astfel, acum acestea nu mai prezintă un obstacol pentru reînhumare.

Consilierii au prelungit şi „termenul de existenţă” a mormintelor părăsite. Terenurile pentru înhumare pot fi transmise altor solicitanţi pentru rezervare sau înmormîntare doar în cazul în care rudele de gradul întîi nu achită impozitul anual pentru deservire şi nu le îngrijesc timp de 20 de ani. Anterior, utilizarea cimitirului închis sau a unui teren la cimitirul existent pentru reînhumare era permisă peste 15 ani de la ultima înhumare în locurile părăsite şi neîngrijite.

Au fost incluse în Regulamentul existent şi reguli nescrise, ce ţin de anularea rezervării. Şi anume: rezervarea este anulată în cazul neachitării tarifului pentru deservire sau cînd locul rezervat este părăsit şi dacă după trei ani de la anunţarea în scris (cu preaviz) cel care a rezervat locul nu a contactat administraţia cimitirului.

Amintim că locurile pentru înhumare pot fi rezervate pe termen nelimitat. O familie nu poate rezerva mai mult de trei locuri. Acestea pot fi transmise prin testament pe linie directă sau dăruite.

Tarifele de rezervare sînt stabilite de către organele administraţiei publice locale. Ultima dată acestea au fost majorate în anul 2009. Atunci, aleşii locali au aprobat tarifele pentru rezervarea terenurilor pentru înhumare, precum şi taxele de întreţinere a cimitirelor municipale.

Tarifele au fost majorate în funcţie de categoria cimitirului. În total, sînt patru categorii, ce se determină după nivelul de amenajare (apeduct, gard, pază, asfalt, iluminare). La prima categorie se referă Cimitirul Central, unde un loc de veci costa 1160-1200 de lei. Din anul 2009, preţurile au ajuns 1500 şi 3500 de lei pentru rezervare. La cimitirul Sfîntul Lazăr (2-a categorie) preţurile au crescut pînă la 1000-2500 de lei (anterior acestea constituiau 660 şi 800 de lei). La cimitirele de categoria a treia (Băcioii Noi, Munceşti, Buiucanii Vechi) şi de categoria a patra (Sculeni) preţurile au atins 700 de lei în loc de 250 şi 160 de lei, respectiv.

De notat că decizia consiliului municipal nu prevede sancţiuni pentru cei ce nu achită taxa pentru întreţinerea cimitirelor.

Limitele de responsabilitate a business-ului cimitirelor

Astăzi se creează o situaţie interesantă – cimitirele sînt proprietate municipală. Întreţinerea şi curăţenia trebuie efectuate din banii contribuabililor. Însă cei care profită de pe urma cimitirelor sînt întreprinzătorii.

Ce nu ar spune funcţionarii, totuşi, principalul participant al business-ului cimitirelor, care este unul profitabil, este Combinatul municipal de servicii funerare. Serviciile acestora nu sînt ieftine. Mai mult, combinatul deţine şi un magazin, în care sînt comercializate „accesorii” funerare, la preţuri cu mult mai mari decăt în pieţele ad hoc de pe lîngă cimitirele municipale. De aici apare întrebarea: ce beneficiază cimitirele din activitatea combinatului?

A doua întrebare este legată de limitele răspunderii municipalităţii. Din an în an, la întrebările cetăţenilor cine trebuie să facă ordine în necropolele autohtone, administraţia cimitirelor răspunde că, potrivit legii, cei care sînt obligaţi să menţină în ordine şi curăţenie mormintele sînt
rudele celor decedaţi.

Dar pentru a menţine în ordine mormîntul, limitele căruia sînt determinate de gard, proprietarii trebuie să ajungă acolo. Dar cine este obligat să curăţe şi să menţină aceste căi? Cine trebuie să urmărească ca la instalarea pietrelor funerare, angajaţii firmelor funerare să nu arunce monumentele vechi pe morminte străine?

Şi a treia întrebare: cum este utilizată taxa anuală pentru întreţinerea mormintelor, dacă noi toţi trebue să le menţinem din cont propriu?

Taxa anuală de deservire s-a majorat din anul 2009 de la 6 pînă la 120 de lei. Administraţia „Combinatului de servicii funerare” afirmă că aceste mijloace sînt utilizate la întreţinerea cimitirelor: evacuarea deşeurilor, reparaţia drumurilor, instalarea şi reparaţia gardurilor etc. Despre profitabilitatea acestei întreprinderi circulă legende, iar funcţionarii refuză categoric să ofere cifre...

Între timp, cimitirele din capitală prezintă o privelişte jalnică şi deseori chişinăuienii se întreabă: de ce peste hotare acestea arată onorabil? Funcţionarii locali răspund: „în Occident, întreţinerea cimitirelor este o afacere, acolo terenul sun înhumare sînt date în arendă pentru bani mari – pe aceştia şi se menţin cimitirele”. La noi, parcă şi terenul costă scump şi există o taxă locală suplimentară, însă cimitirele noastre arată prost deoarece ele nu constituie o afacere. Iar business-ul, între timp, înfloreşte lîngă cimitire, dar parcă nu e obligat la nimic...

În apărarea intereselor personale

Conducătorul întreprinderii municipale Combinatul de servicii funerare, Ludmila Boţan a menţionat în repetate rînduri că pentru serviciuil de întreţinere a mormintelor achită doar 10% din cetăţeni, rudele de gradul întîi ale cărora sînt îngropate în cimitirele din Chişinău. Deşi potrivit legii, toţi sînt obligaţi să plătească. De aceea, la şedinţa operativă a Primăriei cineva a spus că nu înţelege sensul acestui proiect. Însă dacă această decizia nu va influenţa asupra „acumulărilor” combinatului şi este vorba de nişte sume ridicole, atunci de ce acest proiect aproape un an nu a fost inclus pe ordinea de zi a CMC?

Însă în septembrie trecut, la şedinţa Consiliului Municipal s-a iscat un scandal. Consilierul de la PCRM Nikolai Pavlîcev a declarat că proiectul de reducere a tarifelor pentru deservirea cimitirelor s-a pierdut undeva prin sertarele din cabinetul primarului. „Astăzi, deservirea unui mormănt la cimitirul „Sfîntul Lazăr” (Doina) costă 120 de lei pe an, rezervarea unui loc – 2500 de lei, iar însuşi procesul de înhumare – alte 1000 de lei, a declarat atunci consilierul. – Fiecare locuitor al Chişinăului îngrijeşte mormintele rudelor. Totodată, fiecare locuitor al Chişinăului, la înmormîntare, se confruntă cu estorcări din partea administraţiei

Pe timpul mandatului meu, noi de două ori deja am decontat bani combinatului de servicii funerare. Prima dată – şase milioane de lei, iar a doua oară – patru milioane de lei. Aş vrea să întreb, unde se duc milioanele locuitorilor Chişinăului?”

Nikolai Pavlîcev a menţionat că proiectul de reducere a taxei de deservire a fost pregătit şi înregistrat. „Eu personal am verificat transmiterea lui spre aprobare la direcţia juridică. Şi ce am auzit acolo? Pînă cînd primarul nu-şi va da acordul, documentul nu va fi semnat! Şi asta în timp ce Dorin Chirtoacă a promis să introducă proiectul pe ordinea de zi încă la şedinţa din 27 iulie trecut”.

Atunci, în administraţia capitalei au promis să găsească documentul, însă la următoarea şedinţă (deja în octombrie trecut) proiectul aşa şi nu a mai fost găsit. E şi clar, deoarece, pe atunci, preşedinte al şedinţei a fost desemnat consilierul de la PL Vadim Cojuşneanu – fostul director al Combinatului de servicii funerare, care şi-a suspendat activitatea pe durata mandatului de consilier. Potrivit alesului din partea PCRM, Victor Gurău, „el rămîne şeful din umbră la cimitir şi anume el tergiversează chestiunea, iar Dorin Chirtoacă îi apără interesele personale ale acestuia”.

Abia în luna ianuarie curent (anume într-o perioadă nefavorabilă pentru fracţiunea PL în consiliul municipal) proiectul a apărut pe ordinea de zi şi a fost aprobat de consiliu.

Nota NOI.MD

În total, în subordinea Combinatului de servicii funerare se află 11 cimitire, împărţite după categorii. Din prima categorie face parte Cimitirul Central, din a 2-a – cimitirele Sfîntul Lazăr, Petricani, Sculeni şi Ciocana. Suprafaţa totală a acestor locuri de înhumare constituie 137 ha. Numai cimitirul Sfîntul Lazăr ocupă 107 ha. Toate cimitirele sînt deservite de aproximativ 150 de persoane. În total, în municipiu se află cel puţin 20 de cimitire, unele dintre ele însă nu s-au păstrat, iar altele nu mai funcţionează. Oficial sînt 9 asemenea cimitire. Acolo însă nu este înhumat nimeni, cu rare excepţii. Suprafaţa totală a acestora este de circa 300 ha. Pentru comparaţie, Parcul Ştefan cel Mare are 7 ha, iar scuarul Catedralei – 9 ha.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?