X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1387
Preşedintele stiri: 4015

Observatorii internaționali: Referendumul din Găgăuzia s-a încadrat în limitele legii

3 feb. 2014,, 15:33   Societate
3688 1
Foto: oradestiri.ro
Observatorii internaționali consideră că desfășurarea referendumului în UTA Găgăuzia este legală. Despre aceasta a declarat în cadrul unei conferințe de presă la Comrat reprezentantul grupului de observatori, deputatul Parlamentului Belgiei, Frank Kreyelman, transmite NOI.md cu referire la Gagauzinfo.md.

Potrivit observatorului, probabil la Bruxelles nu se știe nimic despre declarațiile unioniste ale președintelui României, Traian Băsescu.

„Îngrijorarea găgăuzilor și dorința lor de a-și asigura prin lege dreptul la autodeterminare este de înțeles și legală”, a precizat observatorul belgian.

„Țînînd cont de toate acestea, Adunarea Populară, pe 27 noiembrie 2013, a decis să consulte locuitorii autonomiei. Hotărîrea Judecătoriei de la Comrat urma să intre în vigoare abia astăzi, 3 februarie, și doar în cazul în care nu ar fi fost contestată. Bineînțeles, organizarea referendumului este o cale legală de consultare cu cetățenii. Considerăm că este ceva legal”, a conchis Frank Kreyelman.

Un grup de observatori internaționali din Belgia, Polonia și Bulgaria au monitorizat procesul de votare în 18 secții din 10 localități din Găgăuzia. În raportul preliminar al observatorilor se menționează că „dreptul la autodeterminare a autonomiei în cazul în care Republica Moldova își pierde independența este garantat prin lege”.

„Conducerea Moldovei este obligată să se consulte cu Găgăuzia în privința vectorului extern de dezvoltare a țării. Desfășurarea unui referendum este un element de consultare a guvernării cu cetățenii și constituie o parte componentă a culturii politice europene, la fel ca în Belgia, de exemplu”, a declarat Frank Kreyelman.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?