X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Reversul medaliei

28 ian. 2014,, 09:55   Societate
2724 0
Foto: grenada.md
„Nu există rău fără bine. Refuzul conducerii Republicii Moldova de a-i decora pe veteranii războiului din Afganistan cu medalii comemorative elaborate de Comitetul interguvernamental al veteranilor din ţările CSI din cauza prezenţei secerii şi ciocanului ne-a determinat să anunţăm un concurs pentru propria schiţă a decoraţiei, a relatat pentru NOI.md purtătorul de cuvînt al Uniunii Veteranilor Războiului din Afganistan din Republica Moldova, Mihail Lupaşco.

El a explicat că în vara anului trecut, oraşul Lvov, din Ucraina, a găzduit reuniunea Comisiei interguvernamentale cu privire la veterani afgani la care au participat preşedinţii organizaţiilor republicane şi miniştrii apărării. În cadrul acestei reuniuni s-a decis marcarea celei de-a 25-a aniversări a retragerii trupelor sovietice din Afganistan. Guvernul a aprobat acest program de evenimente, însă cu medalia a apărut o problemă. Ca veteranii noştri să nu rămînă fără premii, a fost elaborată o schiţă a unei medalii proprii. Comisia heraldică a aprobat acest proiect. Au rămas ultimele formalităţi şi Republica Moldova va avea nu o medalie comemorativă, ci o decoraţie de stat – nu doar pentru afgani, ci pentru toţi participanţii la misiunile de menţinere a păcii.

Totodată, Mihail Lupașco a spus că în Afganistan au fost ucişi în total 303 de militari din Moldova. Potrivit lui, în prezent, în cadrul organizaţiei se numără aproximativ 14 mii de persoane – nu doar foşti militari, ci şi membrii familiilor celor liber recrutaţi.

„Nu pot să nu menţionez despre un fapt interesant şi destul de caracteristic: pe tot parcursul acelei operaţiuni militare, nici un militar din Moldova nu s-a alăturat duşmanilor în mod voluntar, precum şi faptul că colonelul şi pilotul de elicopter Alexandru Railean, în timpul războiului din Afganistan, a fost numit erou al Uniunii Sovietice”, a conchis Mihail Lupașco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?