X 
Transnistria stiri: 1399
Preşedintele stiri: 4053

Experții trag un semnal de alarmă privind situația de la Banca de Economii (VIDEO)

23 ian. 2014,, 13:08   Economie
7172 1
Foto: noi.md
Banca de Economii a cauzat pierderi de circa 500 de milioane de lei statului în perioada anilor 2008-2013, din cauza managementului ineficient, dar și a deciziilor politice luate de guvernare. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de Centrul Analitic „Expert-Grup” pe marginea situației de la Banca de Economii.

Experții economici critică decizia Guvernului din 2013 privind cedarea controlului statului asupra băncii, dar și hotărîrea luată în 2009, de preluare a unei bănci falimentare în plină criză financiară.

„Situația de la Banca de Economii a degradat constant în ultimii cinci ani. Guvernul a renunțat la pachetul majoritar deținut, iar această decizie a creat un precedent periculos. Acesta este unul dintre principalele eșecuri înregistrate în 2013 sub aspect economic”, a menționat directorul Centrului „Expert-Grup”, Adrian Lupușor.

Potrivit experților, ultima lovitură decisivă asupra băncii a fost activitatea de creditare neprudentă și în defavoarea instituției. Studiul relevă că Banca de Economii putea fi salvată la finele anului 2012, însă guvernarea, dar și Consiliul băncii ar fi evitat intenționat să ia anumite măsuri în acest sens, spun economiștii.

„Situația de la Banca de Economii reprezintă o mostră a disfuncționalității economiei naționale. Ceea ce s-a întîmplat la Banca de Economii doar ne îndepărtează de atingerea scopului de integrare europeană. Pe parcursul anului 2013 au fost un șir de tranzacții care au lovit în această bancă. Instituția putea fi totuși salvată prin recapitalizare, la finele anului 2012”, a menționat expertul Alexandru Fala.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?