X 
Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4022

IDIS Viitorul: Gazele de şist vor salva Moldova de şantajul energetic

22 ian. 2014,, 10:50   Economie
5877 6
Foto: newsru.com
Utilizarea gazelor de şist va salva Moldova de şantajul energetic din partea Rusiei, susțin experţii de la IDIS Viitorul Sergiu Aparatu şi Marian Cepoi, care au prezentat marţi studiul lor „Oportunităţile de fortificare a securităţii energetice a Republicii Moldova: gazul convenţional vs gazul de şist”.

Potrivit agenţiei „Infotag", Cepoi a spus că pe teritoriul Europei au fost depistate rezerve mari de gaze de şist, îndeosebi în Polonia, Franţa, România şi Ucraina, şi spre anii 2016-2018 Moldova va putea deja să le importe.

„Iniţial acestea nu vor fi mai ieftine decît gazele naturale din Rusia. Dar cu timpul extracţia gazelor de şist ca costa mai puţin, va apărea o competitivitate bună şi preţurile vor scădea, astfel Moldova va putea scăpa de presiunea din partea Rusiei în privinţa sectorului energetic”, a afirmat acesta.

Aparatu a recunoscut că nu trebuie învinuit Gazpromul sau Rusia de preţurile ridicate pentru gaze, „deoarece sînt monopol şi dictează preţurile”.

Expertul consideră că Moldova ar putea utiliza şi gazele lichefiate. Pentru aceasta, ce-i drept, ar trebui reutilate CET-urile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?