Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Şedinţa grupului de lucru al Comisiei parlamentare pentru mass-media a fost amînată din cauza divergenţelor dintre deputaţi

22 ian. 2014,, 10:10   Societate
2892 3
Foto: noi.md
Prima şedinţă a grupului de lucru pentru reglementarea situaţiei de pe piaţa mediatică, care urma să se desfășoare marţi, nu a avut loc din cauza divergenţelor apărute între deputaţii din partea opoziţiei şi a celor din Coaliţia de guvernare.

Potrivit agenţiei „Infotag”, şedinţa a început cu acuzaţiile despre comportamentul necolegial față de deputaţii comunişti, care au înregistrat în Parlament un proiect de lege cu privire la demonopolizarea pieţei mediatice. Deputaţii din partea majorităţii de guvernare au amintit comuniştilor că grupul de lucru a fost creat de toate fracţiunile parlamentare şi un astfel de proiect trebuie elaborat de toate părţile.

„Dacă înregistraţi în Parlament proiecte separate, şedinţa grupului de lucru nu are sens”, a spus şeful Comisiei pentru cultură, educaţie, ştiinţă, tineret, sport şi mass-media, liberal-democratul Chiril Luchinschi.

Comuniştii au menţionat că „proiectul PCRM nu are nimic în comun cu activitatea Comisiei”.

„Nu propunem grupului de lucru să examineze amendamentele la Codul Audiovizualului din proiectul nostru. Grupul de lucru activează pentru a elabora amendamente separate, dar avem dreptul de înregistra proiectele noastre”, consideră comunistul Alexandru Petcov.

Liberal-democratul Ghenadie Ciobanu a spus că „în circumstanţele existente nu există posibilitatea de a purta negocieri”.

„Cînd a fost creat grupul de lucru speram că, în sfîrşit, vom conlucra, că deciziile noastre vor fi colegiale. Însă acum este evident că pentru voi situaţia de pe piaţa mediatică nu este importantă, voi aveţi alte scopuri”, a replicat Ciobanu.

Liberal-democratul este convins că „dacă deputaţii vor începe lucrul, comuniştii imediat se vor duce şi vor înregistra modificările ca fiind ale lor”.

În rezultat, deputaţii nu au putut purcede la lucru şi Luchischi a declarat amînarea şedinţei pentru o altă zi.

Comisia parlamentară pentru cultură, educație, cercetare, tineret, sport și mass-media a creat grupul de lucru la finele săptămînii trecute cu scopul de a elabora un proiect pentru soluţionarea conflictului apărut în urma sistării retransmisiei a trei posturi TV. Deputaţii trebuie să pregătească modificările la Codul Audioviziualului şi să le prezinte pentru examinare pînă la finele lunii ianuarie.

Comuniştii au înregistrat luni un proiect de lege care prevede obligarea operatorilor prin cablu de a include în pachetele lor nu doar semnalele posturilor TV autohtone de stat, dar şi semnalele posturilor TV autohtone particulare. De asemenea, proiectul prevede alegerea membrilor CCA prin voturile a 3/5 din deputaţi, presupunînd existenţa unui consens în privinţa candidaţilor. Comuniştii insistă şi asupra revizuirii normei conform căreia un proprietar poate deţine cinci licenţe pentru retransmitere, reducînd numărul licenţelor la două.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?