Eurovision stiri: 525
Cazul Filat stiri: 350
Transnistria stiri: 1430
Preşedintele stiri: 4021

Alexandru Slusari: Pericolul creării unor scheme criminale vine din partea instituțiilor guvernamentale (VIDEO)

21 ian. 2014,, 16:44   Societate
7579 0
Foto: noi.md
„Pericolul creării schemelor ilegale monopoliste de export a producției din fructe și legume în Rusia vine din partea celor mai înalte instituții guvernamentale din Moldova. Faptul că opinia publică, producătorii și exportatorii de fructe și legume așa și nu au văzut rezultatele activității organelor drept privind combaterea acestor ilegalități și pedepsirea inițiatorilor ilegalităților respective doar confirmă suspiciunile noastre”, a declarat pentru NOI.md președintele Uniunii Asociațiilor Producătorilor Agricoli ”UniAgroProtect”, Alexandru Slusari.

Președintele ”UniAgroProtect” a amintit că deja de cîțiva ani unii întreprinzători „șmecheri”, care sînt în relații de rudenie cu funcționari de stat de rang înalt, în conlucrare strînsă cu funcționari sus-puși elaborează și implementează scheme ilegale monopoliste de export a fructelor și legumelor în Rusia.

În acest sens, nu a fost o excepție nici anul trecut, cînd șeful Serviciului Vamal, Tudor Balițchi, pe neașteptate și-a exprimat îngrijorarea față de problema exportului în Rusia în exclusivitate a producției de calitate înaltă, solicitînd colegilor ruși și Serviciului Fitosanitar al Rusiei să reducă la maximum (pînă la 5!) numărul terminalelor pentru vămuirea producției agricole moldovenești. Este interesant că s-a propus să rămînă anume terminalele unde sînt deservite firmele controlate de Leonid Coca – „IMPORT-STAR” SRL și „RUIMPEX” SRL. De menționat că vameșilor ruși li s-a propus să solicite un certificat fitosanitar straniu, care nu este prevăzut de acordurile interguvernamentale. Acest certificat este eliberat pentru o plată suplimentară de afaceriștii moldoveni.

Ideea monopoliștilor este clară. Astfel, dacă pînă nu demult producția agricolă moldovenească putea fi trece procedurile vamale la ORICE terminal din Rusia, acum a fost introdus un filtru dublu – unul în Moldova (cu ajutorul serviciilor fitosanitare, fiscale și vamale) și altul în Rusia, la rugămintea lui Balițchi. Și acum exportatorii „loiali” monopoliștilor pentru o taxă suplimentară au primit undă verde, iar concurenții...

Folosindu-se de situația creată, terminalele vamale din Rusia au majorat plata pentru serviciile acordate de la 8000 pînă la 25 000 de ruble, plus cheltuielile pentru obținerea certificatului fitosanitar inventat. În rezultat, costul fiecărui TIR a crescut cu 1000 de dolari SUA și producția moldovenească a devenit absolut necompetitivă pe piața Rusiei.

Implicarea funcționarilor de rang înalt în crearea acestei scheme criminale este demonstrată și de faptul că după adresările și plîngerile exportatorilor de fructe și legume la Guvern și personal premierului pe adresa acestora au început să parvină amenințări, iar oficiile lor au început multiple verificări din partea organelor fiscale și MAI.

Însă, datorită acțiunilor întreprinse de ”UniAgroProtect”, personal de Alexandru Slusari, de ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, și de reprezentanții mass-media, scandalul de răsunet i-a mai „calmat” pe escroci. Problema a fost rezolvată, iar producția moldovenească este livrată cu succes pe piața rusă.

Totuși, avînd în vedere „tradiția” businessului moldovenesc și faptul că nimeni din cei care au creat schemele ilegale nu a fost pedepsit, cu siguranță, pericolul repetării unor asemenea scenarii mai persistă.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?