Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Experţi: Adoptarea amendamentelor la Codul electoral convine doar coaliției de guvernămînt (VIDEO)

21 ian. 2014,, 16:15   Societate
6324 1
Foto: noi.md
Rezultatele alegerilor parlamentare din Republica Moldova vor fi influențate în mare parte de modificările la Codul electoral și introducerea unui sistem electoral mixt, precum și de factori administrativi, financiari și geopolitici. La această concluzie au ajuns participanții punţii video Moscova–Chişinău „Moldova-2014: sub semnul alegerilor. Raportul forţelor politice”, desfășurată marți, 21 ianuarie, la Chișinău. Potrivit acestora, toți factorii numiți slăbesc poziția comuniștilor, dar a prezice rezultatul alegerilor nu este încă posibil.

Experții au concluzionat că decizia de a modifica Codul electoral înainte de alegeri a fost luată conform intereselor pur politice ale coaliției de guvernămînt.

„Timpul romanticilor în Republica Moldova a trecut. Deja nu contează ceea ce spui și ceea ce le promiți alegătorilor, pentru că totul decid banii. Așa că nu am nici o îndoială că acest amendament are un singur scop – să profite de următorul parlament, cu ajutorul resurselor financiare considerabile ce vor fi implicate în următoarele alegeri”, a spus politicianul Iurie Roșca, făcînd referire la exemplul autonomiei găgăuze, unde majoritatea deputaților din Adunarea Populară sînt reprezentanți ai Partidului Democrat, deși au fost aleși în calitate de candidați independenți.

Cu toate acestea, potrivit lui Roșca, o mare influență asupra rezultatului alegerilor parlamentare din Republica Moldova o va exercita și factorul geopolitic.

„Republica Moldova este condusă din exterior de birocrația europeană și de oficiali americani. Și, din păcate, geopolitica decide totul. Căci tipii ăștia nu pot lua nici o decizie de sine stătător – lor li s-a permis să fure tot ce vor, dar cu o singură condiție: să se orienteze exclusiv spre Vest și să promoveze o politică ostilă față de Rusia – iată tot jocul”, a adăugat Roșca.

Expertul rus Vasili Kașirin consideră că fără asistență financiară și administrativă nici un partid nu poate cîștiga în mod independent această luptă. „Vor începe să funcționeze și factorii resurselor administrative și aici are avantaje Partidul Liberal Democrat, dar și factorul banilor, dar aceștia sînt cei mai mulți în partidul lui Plahotniuc. Și, în baza propriilor interese politice, Europa va sprijini această decizie”, a afirmat Kașirin.


Amendamentele la Codul electoral al Republicii Moldova, campania electorală în Republica Moldova.



0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?