Eurovision stiri: 519
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1386
Preşedintele stiri: 4011

Producătorii de tutun nu trebuie să conteze pe ajutor din partea statului

20 ian. 2014,, 12:22   Economie
6801 0
Foto: noi.md
„Producătorii şi procesatorii de tutun nu ar trebui să conteze pe ajutor din partea statului în anul acesta”, afirmă surse din cadrul Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, invocînd politica de luptă cu fumatul desfăşurată de autorităţi.

Şeful Serviciului produse de fitotehnie din cadrul Direcţiei politicii de producţie şi reglementări de calitate a produselor vegetale a Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Ivan Guci, „nu este prevăzută subvenţionarea producătorilor de tutun, deoarece Moldova, urmînd exemplul UE, desfăşoară o campanie de luptă cu fumatul”.

„Susţinem proiectele Ministerului Sănătăţii, care promovează un mod de viaţă sănătos. Guvernul nu stimulează plantaţiile de tutun şi extinderea acestora”, a spus expertul.

Potrivit spuselor sale, „alte cauze ale lipsei de interes sînt legate de nerentabilitatea producerii tutunului în Moldova”.

„Lipsa unui proces mecanizat de colectare a recoltei duce la faptul că utilizăm multă forţă de muncă, ceea ce nu întotdeauna este posibil. Micşorarea suprafeţelor are loc şi din cauza lipsei condiţiilor pentru fermentarea tutunului. De asemenea, nu are sens să cultivăm soiuri aromatizate, deoarece acestea nu dau rezultatul dorit. Cauza sînt condiţiile climaterice, care afectează calităţile specifice ale soiurilor”, a menţionat specialistul.

Asociaţia Procesatorilor de Tutun face apel la Guvern să nu lichideze ramura. Şeful acesteia, Serafim Terenti, a menţionat că, „din cauza lipsei de proiecte investiţionale şi suportului din partea autorităţilor, producerea tutunului se află în prag de dispariţie”.

„Cei din cadrul Ministerului nu au timp pentru noi. Aceştia acordă ajutor cumetrilor şi rudelor lor, iar oamenii străini nu-i interesează. În februarie am fost invitaţi la o întrevedere la Minister, dar nu sperăm la rezultate concrete”, consideră acesta.

În 2013 recolta de tutun a constituit circa 3 mii de tone – cu 40% mai puţin decît în 2012. În perioada sovietică Moldova era unul dintre principalii producători de tutun din URSS.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?