X 
Transnistria stiri: 1433
Preşedintele stiri: 4028

Tiraspolul consideră că Moldova intenţionat instigă spiritele în jurul situaţiei şcolilor moldoveneşti din Transnistria

17 ian. 2014,, 13:03   Societate
3349 0
Foto: reporter.ro
„Moldova din nou se foloseşte de unul dintre cele mai sensibile subiecte pentru a desfăşura o campanie informativă de proporţii, menită să menţină tensionată situaţia în jurul problemei şcolilor cu predare în baza grafiei latine şi distragerea atenţiei mediatorilor şi partenerilor internaţionali de la subiecte mai importante”.

Aceasta este declarația Ministerului Afacerilor Externe al autoproclamatei RMN, citată de agenţia „Infotag”.

Tiraspolul consideră nefondate declaraţiile despre „o aşa-numită împiedicare a procesului didactic din şcolile moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine, care activează în Transnistria”.

„Practica internaţională nu presupune dotarea din partea statului a instituţiilor de învăţămînt particulare, neguvernamentale, acordarea nereturnabilă a unor încăperi corespunzătoare, eliberarea de impozite, inclusiv a persoanelor fizice, care asigură procesul educaţional. Mai mult de atît, experienţa statelor europene exclude orice posibilitate de activarea a instituţiilor de învăţămînt private, care nu au trecut procedura de înregistrare şi licenţiere”, se spune în declaraţie.

Autorii declaraţiei precizează că poziţia Transnistriei cu privire la necesitatea soluţionării acestui subiect în baza unui mecanism convenabil ambelor părţi de nenumărate ori a fost enunţată conducerii Moldovei şi s-a propus organizarea unei monitorizări comune a şcolilor.

„Acordul comun în privinţa acestui subiect a fost atins la 1 octombrie 2013, în cadrul şedinţei grupurilor de experţi cu privire la educaţie. Însă pînă în momentul de faţă, Republica Moldova, din cauze neidentificate, tergiversează realizarea practică a acestui acord”, menţionează MAE din regiune.

Potrivit Ministerului, „în legătură cu aceasta, declaraţiile permanente ale conducerii Moldovei, precum şi a directorilor şcolilor, care denaturează starea actuală a problemei şi înlocuiesc acţiunile reale cu declaraţii nefondate şi insinuări în mass-media, provoacă doar nedumerire”.

Tiraspolul consideră că „folosirea elevilor în calitate de unealtă a rezistenţei politice este total inadmisibilă şi trebuie supusă dezbaterilor atît din partea comunităţii internaţionale, cît şi din partea publicului larg din Moldova şi Transnistria”.

În declaraţie se confirmă disponibilitatea Transnistriei „pentru o activitate practică consecventă în baza recomandărilor expuse în raportul OSCE”.

Amintim că motiv pentru indignarea Republicii Moldova a devenit blocarea la începutul lunii ianuarie, de către Inspectoratul Fiscal de la Tiraspol, a contului bancar al liceului moldovenesc „Lucian Blaga” din cauza refuzului de a prezenta documentele de activitate şi de a achita impozitele. Autorităţile autoproclamatei RMN de ceva vreme încearcă să oblige şcolile moldoveneşti din regiune, dar care se supun Ministerului Educaţiei din Moldova, să achite impozitele la bugetul Transnistriei.

Conducerea Republicii Moldova a condamnat acţiunile Tiraspolului. În Transnistria activează opt şcoli ale Republicii Moldova cu predare în baza grafiei latine, în cadrul cărora învaţă circa 2 mii de elevi. Autorităţile regiunii împiedică activitatea acestora, solicită înregistrarea la Tiraspol şi ca procesul educaţional să fie desfăşurat conform legilor din regiune. Un grup format din 170 de elevi şi părinţii acestora, din Rîbniţa, Bender şi Grigoropol, încă în 2004 au depus o plîngere la Curtea de la Strasbourg, declarînd că în şcolile lor autorităţile separatiste le interzic să înveţe în baza grafiei latine. În adresare se menţiona că în rezultatul acestor acţiuni ale autorităţilor din regiune au fost încălcate drepturile elevilor la educaţie şi participare la viaţa socială. În 2010 Curtea a satisfăcut acţiunea împotriva Rusiei în favoarea reclamanţilor, obligînd Rusia să le achite peste 1 milion de euro pentru încălcarea dreptului la educaţie în Transnistria. Totodată, CEDO a constatat că Republica Moldova nu se face vinovată în acest caz, deoarece regiunea transnistreană nu i se supune.

Și de data aceasta pedagogii, elevii şi părinţii acestora intenţionează să se adreseze la CEDO.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?