X 
Eurovision stiri: 516
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4006

Transnistria speră că runda de negocieri în formatul 5+2 din februarie va fi una rezultativă

17 ian. 2014,, 12:49   Societate
3631 0
Foto: tiras.ru
„Următoarea rundă de negocieri în formatul 5+2 este programată pentru sfîrşitul lunii februarie şi sperăm că va fi una rezultativă”, a spus şefa diplomației transnistrene, Nina Ştanski, într-un interviu acordat agenţiei de ştiri „Novosti Pridnestrovia”.

Potrivit agenţiei „Infotag”, ministrul a comunicat că partea transnistreană intenționează să-şi enunţe propunerile cu privire la runda ce urmează în cadrul vizitei la Tiraspol a reprezentantului special al actualului preşedinte al OSCE, Radojko Bogojevic.

Ştanski nu a considerat de cuviinţă să comenteze declaraţiile recente ale preşedintelui României, Traian Băsescu, cu privire la ineficienţa negocierilor în formatul 5+2, „deoarece astfel de aprecieri trebuie date, în primul rînd, de conducerea Transnistriei şi cea a Moldovei, deoarece anume pentru aprobarea şi ulterioara realizare a acestora părţile, pe lîngă mediatizarea internaţională, elaborează anumite decizii la masa de negocieri”.

Aceasta a supus criticii acţiunile şefei Misiunii OSCE în Moldova, Jennifer Brush, care, într-un interviu acordat recent, a declarat că „subiectul privind statutul Transnistriei este primul pe ordinea de zi a negocierilor şi că de acum la negocieri vor participa anumiţi subiecţi noi, în formatul forului societăţii civile”.

„Nu sînt familiarizată cu documentele care ar stabili caracterul şi scopul discuţiilor noastre în formatul 5+2, unde ar figura subiectul cu privire la statutul Transnistriei”, a afirmat ministrul, amintind că ordinea de zi a fost coordonată şi semnată de către părţi şi mediatori încă în 2012.

„În ceea ce priveşte anumite inovaţii referitoare la ordinea de desfăşurare a negocierilor, atunci partea transnistreană nu dispune de informaţii despre astfel de iniţiative şi, mai mult de atît, ține cont de imposibilitatea realizării acestora fără coordonarea unui astfel de subiect cu toţi participanţii la procesul de negocieri”, a menţionat Ştanski.

„Subiectul menţionat nu se află în competenţa organizaţiei-mediatoare, OSCE, care, în primul rînd, are menirea de a executa sarcinile organizatorice-tehnice care îi sînt date, pentru asistarea părţilor în cadrul dialogului, care, obiectiv vorbind, de la începutul anului curent deocamdată şchiopătează”, a adăugat şefa MAE al RMN.

Principalul negociator al Transnistriei a comunicat că i-a adresat lui Jennifer Brush „o solicitare oficială cu privire la explicaţiile complete” ale declaraţiilor sale recente.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?