Transnistria stiri: 1442
Preşedintele stiri: 4060

Mihai Poalelungi: CSM va continua lupta cu judecătorii neglijenţi

15 ian. 2014,, 09:54   Societate
4654 4
Foto: adevarul.ro
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) va continua lupta cu judecătorii neglijenţi. Astfel a comentat decizia de astăzi a instanţei de a concedia concomitent cinci judecători, şeful Curţii Supreme de Justiţie (CSJ), Mihai Poalelungi.

El a comunicat agenției „Infotag” că Alexandru Rotari, Liliana Andriaş, Iurie Ţurcanu, Serghei Namaşco şi Victor Lanovenco în repetate rînduri şi-au demonstrat incompetenţa profesională.

„Există anumite limite ale încrederii şi norme ale profesionalismului. Acestea trebuie respectate. Aceşti domni vor fi concediaţi, presupun, pînă la finele săptămînii curente, imediat după semnarea ordinului corespunzător de către preşedintele Nicolae Timofti. Cred că dumnealui va semna ordinul cu mare plăcere”, a spus Poalelungi.

Magistratul a accentuat că CSM, cu toate că din cei 12 membri sînt numiţi în funcţie doar nouă, este o instanţă funcţională, care are dreptul juridic de a lua decizii.

Şeful CSJ a pus la îndoială faptul că pe data de 17 ianuarie, în cadrul celei de a patra, în decursul a trei luni, şedinţe republicane a judecătorilor va avea loc alegerea celor trei membri ai CSM.

„Să sperăm că va fi ales măcar unul. Prea multe interese sînt legate de aceste funcţii şi acele decizii pe care le ia CSM, cu atît mai mult, la momentul actual, în contextul reformării sistemului justiţiei din Republica Moldova”, consideră Poalelungi.

În total, în Republica Moldova sînt peste 400 de judecători. Membrul CSM se alege prin votul majorităţii celor înregistraţi la şedinţa judecătorilor. CSM ia decizii de tragere a judecătorilor la răspundere, inclusiv penală. Membrii CSM stabilesc nivelul competenţei profesionale a judecătorilor şi personalului instanţelor şi nu emit decizii în instanţele de judecată. CSM este compus din 12 membri. Trei sînt numiţi în baza funcţiei – procurorul general, ministrul justiţiei şi şeful CSJ, trei sînt profesori ai instituţiilor de învăţămînt superior, aprobaţi de parlament, iar alţii şase sînt aleşi din rîndurile judecătorilor.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce vor duce modificările la Codului Penal privind extinderea noțiunii de ”trădare de patrie”?