Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4020

CJI consideră că decizia CCA loveşte în radiodifuzorul autohton

13 ian. 2014,, 15:30   Societate
3381 1
Foto: noi.md
Decizia Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) privind „includerea posturilor obligatorii pentru retransmisie pe teritoriul Republicii Moldova” loveşte în radiodifuzorul autohton şi nu contribuie la dezvoltarea pieţei audiovizuale în Moldova. De această părere este directorul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI), Nadine Gogu.

Solicitată de reporterul „Infotag”, Nadine Gogu a menţionat că, prin urmare, există pericolul ca celelalte posturi să fie excluse din spaţiul informaţional al Republicii Moldova.

„Decizia va duce la încălcarea dreptului consumatorului la informaţie şi va afecta pluralismul de opinie. Acest lucru este periculos,îcu atît mai mult într-un an electoral, când cetăţeanul va fi lipsit de informaţie pluralistă. Deşi CCA susţine că decizia în cauză este în sprijinul producătorului autohton, nu am văzut argumente plauzibile în acest sens”, a spus directoarea Centrului.

Nadine Gogu a menţionat că pînă pe 15 ianuarie CJI urmează să expedieze CCA opinia sa referitoare la proiectul de decizie, în care îi va recomanda ca sintagma „posturile TV aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova cu acoperire naţională” să fie înlocuită cu sintagma „posturile TV aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova”. CCA a elaborat un proiect de decizie prin care va obliga distribuitorii de servicii să includă în lista de programe retransmise postul public de televiziune, TV-Găgăuzia, postul românesc TVR; postul francez TV 5; posturile TV aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova cu acoperire naţională, posturile TV care difuzează prin eter în localitatea de activitate a distribuitorului de servicii, cel puţin un post TV cu difuzare în limba română cu tematică pentru copii; unul cu tematică sportivă şi cel puţin un post TV cu tematică muzicală difuzat în limba română.

Odată cu intrarea în vigoare a proiectului de decizie, doar posturile TV cu acoperire naţională – Prime TV, 2 Plus, Canal 3 şi Publika TV, care se presupune că ar aparţine şi sunt controlate de controversatul politician şi om de afaceri Vladimir Plahotniuc, vor fi obligatorii, pe cînd celelalte posturi autohtone, vor putea fi excluse din grilă sau vor trebui să plătească pentru a fi retransmise de către distribuitorii de servicii.

Postul Jurnal TV se arată îngrijorat de intenţia CCA şi solicită modificarea proiectului de decizie, astfel încît obligatorii să fie nu doar posturile cu acoperire naţională, ci toate televiziunile aflate sub jurisdicţia Republicii Moldova, acordate distribuitorilor de servicii gratuit.

Luni dimineaţă, postul de televiziune Jurnal TV a dispărut din pachetul de bază oferit de Sun TV. Distribuitorul anunţă că „postul Jurnal TV este transferat în pachetele digitale Optim şi Ultra”, ceea ce înseamnă că pentru a putea fi privit, telespectatorii trebuie să-şi procure pachete mai scumpe. Tot luni, Jurnal TV a fost exclus şi din grila de emisie a altor operatori de cablu.

Asociaţia pentru Dezvoltarea Culturii şi Protecţia Drepturilor de Autor şi Conexe, APOLLO, a emis o declaraţie prin care califică intenţiile CCA drept „un atac fără precedent asupra Jurnal TV, orchestrat de Plahotniuc”.

„Oligarhul Vladimir Plahotniuc a pus la cale un atac fără precedent asupra audiovizualului, în special asupra Jurnal TV, prin acţiunile ilegale ale CCA. Acesta este un prim pas spre anihilarea altor posturi de televiziune, incomode acestuia, în principal fiind vorba de postul de televiziune Jurnal TV, cu o politică editorială independentă şi care critică vehement ilegalităţile justiţiei şi instituţiilor controlate de Plahotniuc”, se arată în declaraţie, în care se mai spune că „pe parcursul ultimilor şapte ani, CCA a fost în serviciul direct al lui Plahotniuc”.

Pe de altă parte, CCA a emis un comunicat în care afirmă că „Jurnal TV dezinformează opinia publică”.

„Postul de televiziune Jurnal TV nu este obligatoriu spre retransmisie şi nu există o „listă a posturilor retransmise obligatoriu pe teritoriul Republicii Moldova”. Jurnal TV induce publicul în eroare atunci cînd solicită anularea unei decizii care nu a fost adoptată şi, prin urmare, nu are autoritate normativă. Jurnal TV distorsionează realitatea atunci cînd califică iniţierea unei discuţii drept „atac inadmisibil” sau „atac fără precedent”, se spune în comunicatul CCA.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?