Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Tradiții de Crăciun în Moldova (VIDEO)

7 ian. 2014,, 13:00   Societate
25590 1
Foto: moldovenii.md
Creștinii ortodocși serbează astăzi Crăciunul sau Naşterea Domnului ‒ una dintre cele mai venerate sărbători religioase, dedicată nașterii lui Iisus Hristos, dar și una dintre cele douăsprezece sărbători împărătești, care marchează începutul unei noi ere.

Sărbătorirea Crăciunului este anticipată de un post de 40 de zile. În ajunul sărbătorii creștinii trebuie să se abţină de la consumul de mîncare pînă la apariţia primei stele pe cer, care simbolizează steaua care s-a înălțat deasupra Betleemului în momentul nașterii pruncului Iisus. Cum apare pe cer prima stea, începe cina dinaintea sărbătorii. Potrivit tradiției străvechi, pentru masa din ajunul Crăciunului se prepară 12 feluri de bucate de post, care trebuie consumate într-o tăcere plină de evlavie.

Printre principalele tradiții ale sărbătorii un loc de cinste revine obiceiurilor de a merge cu Steaua și colindatul, care vestește nașterea Mîntuitorului.

„De obicei, în Moldova umblă cu colindatul copiii şi flăcăii, care merg din casă în casă în ziua de Crăciun cu colinde, vestind nașterea Mîntuitorului. Colindele provin din cele mai străvechi timpuri și sînt cîntece rituale dedicate Crăciunului și Anului Nou. Atributul principal al colindătorilor este Steaua, în centrul căreia e pusă icoana cu chipul pruncului Iisus”, a relatat etnologul Maria Ciocanu.

În noaptea de pe 6 spre 7 ianuarie, în bisericile ortodoxe se oficiază Liturghia de Crăciun.

În prima zi de Crăciun se servește masa de sărbătoare, care de obicei e una îmbelşugată. În ospeţie aproape că nu se merge, acest lucru fiind lăsat pentru zilele următoare.




1
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?