Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Pregătirile de Crăciun, pe ultima sută de metri (VIDEO)

6 ian. 2014,, 16:00   Societate
8378 1
Foto: noi.md
Credincioșii ortodocși fac ultimele pregătiri pentru una dintre cele mai mari sărbători creștine ‒ Nașterea Domnului sau Crăciunul, care marchează începutul unei noi ere.

Astăzi se încheie postul de patruzeci de zile: și, conform tradițiilor, în această zi se ajunează (se ține post aspru) pînă cînd pe cer apare prima stea. În acest moment, în centrul lăcaşului sfînt se scoate o făclie şi se cîntă troparul Nașterii Domnului.

Apariția primei stele mai este considerată drept semnal pentru începerea cinei. Masa începe cu o rugăciune comună şi cu servirea colivei de post din cereale, grîul fiind simbol al învierii. Masa din ajunul Crăciunului trebuie luată în tăcere pioasă.

„Conform tradiției, pentru ca recolta anului următor să fie îmbelșugată, în ajunul Crăciunului se pregătesc şi se pun pe masă 12 feluri de mîncare de post din cereale, legume şi fructe. Resturile de bucate nu se strîng de pe masă, ci se dau la animalele domestice”, a relatat etnologul Maria Ciocan.

După Sfînta Liturghie începe masa de sărbătoare. În prima zi de Crăciun masa de sărbătoare e servită mult mai bogat, iar la ea se adună întreaga familie. În cea de a doua zi de Crăciun fie se merge în ospeţie la rude şi prieteni, fie se invită şi se întîlnesc oaspeţi acasă.




0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?