Eurovision stiri: 511
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1384

Reformarea Ministerului Apărării nu este convenabilă coaliţiei de guvernare - deputat

26 dec. 2013,, 09:50   Politică
4506 2
Foto: noi.md
"Sectorul apărării al Moldovei nu este o "mină de aur", deoarece Guvernul nu-i acordă atenţia necesară", consideră liderul Partidului "Acţiunea Democratică", deputatul Mihai Godea.

Solicitat de corespondentul "Infotag", acesta a opinat că "reformarea necesară pentru ţară a Armatei Naţionale şi a Ministerului Apărării nu vor avea loc deoarece ministrul Apărării nu are posibilitatea de a influenţa părerile colegilor de coaliţie".

"Pe parcursul anilor trecuţi au fost înregistrate multiple proiecte, însă, actualmente, practic toate sînt "îngheţate". Se vede că Vitalie Marinuţa nu are posibilitatea, iar ce-i mai rău - voinţă politică", a spus Godea.

Acesta a accentuat că "principala problemă a finanţării mici este imposibilitatea de a obţine dividende, de asemenea, nu vei obţine prea multe voturi din partea Armatei Naţionale".

Deputatul comunist Artur Reşetnicov este convins că "autorităţile nu sînt interesate de soarta militarilo, deoarece pentru a reforma sectorul militar trebuie de început cu proiectele sociale, fapt care nu se observă".

"Ştim în ce condiţii trăiesc militarii noştri în cazarme. Sînt nişte condiţii oribile, pentru îmbunătăţire cărora statul refuză să acorde sursele financiare necesare. O astfel de abordare este inadmisibilă, însă coaliţia de guvernare este preocupată cu alte chestiuni", a spus Reșetnicov.

Secretarul Comisiei parlamentare pentru securitate naţională, apărare şi ordine publică, liberal democratul Ion Butmalai, consideră că "aceasta este o situaţie temporară, care se va soluţiona odată cu trecerea armatei pe bază de contract".

"Nu există necesitatea de a întreţine 5,5 mii soldaţi şi ofiţeri, cînd putem avea de două ori mai puţin. Mai bine am acorda mai multă atenţie instruirii militarilor pe bază de contract, achitînd salarii mai mari, asigurîndu-le echipament şi utilaj mai bun. Acesta este scopul nostru şi sperăm că proiectul respectiv va fi înaintat pentru examinare în Parlament deja în sesiunea următoare", a menţionat deputatul PLDM.

Potrivit lui Butmalai, "s-au propus numeroase modificări la bugetul Ministerului Apărării, însă în lipsa unei susţineri financiare realizarea acestora este imposibilă".

"Am propus 8 mil. lei pentru programul de alimentare a soldaţilor, 2 mil. lei pentru dislocarea brigăzii de infanterie motorizată Nr.3 din Cahul, 2 mil. lei pentru medicamente. Dar am obţinut doar alocarea banilor pentru reparaţii. La momentul actual, bugetul Ministerului Apărării constituie doar 0,02% din PIB. Posibil, situaţia se va îmbunătăţi în viitor, dar deocamdată, este prea devreme de a vorbi despre așa ceva", a spus Butmalai.

Bugetul Ministerului Apărării pentru anul 2014 va constitui 354,7 mil. lei (285 mil. lei în 2013). Potrivit Strategiei Militare Naţionale pentru anii 2014-2020, este planificată majorarea bugetului pînă la 1,477 mld. lei. Potrivit strategiei, Ministerul Apărării îşi va concentra atenţia asupra luptei cu terorismul şi extremismul, precum şi cu profilaxia şi prevenirea agresiunii armate.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?