X 
Transnistria stiri: 1382
Eurovision stiri: 504
Preşedintele stiri: 3997

Şeful Delegaţiei UE: Oferind bani pentru reforme, UE doreşte să se asigure de seriozitatea intenţiilor Moldovei

24 dec. 2013,, 10:24   Societate
2570 0
Foto: politicom.moldova.org
„Oferind bani pentru realizarea reformelor, inclusiv, în sistemul judecătoresc, Uniunea Europeană doreşte să se asigure de seriozitatea intenţiilor autorităţilor Moldovei”, a spus luni, în cadrul unei conferinţe de presă cu ocazia transmiterii Moldovei a primei tranşe de 15 milioane de euro, şeful Delegaţiei Uniunii Europene în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit agenţiei „Infotag”, ambasadorul a numit modernizarea sectorului juridic ”test de democratizare a tuturor laturilor vieţii societăţii”.

„Reformele sînt anticipate de toţi – şi contribuabili de rînd, şi de mediul de afaceri. Sperăm clasa politică va înţelege că ulterioarele negocieri cu privire la Zona de liber schimb, liberalizarea regimului de vize depind de modificările în domeniul juridic, de respectarea drepturilor omului, lupta cu corupţia. Contracararea acestui fenomen este principala prioritate pentru Uniunea Europeană în viitoarele sale relaţii cu Republica Moldova. Deschidem o nouă pagină de suport şi sînt bucuros că autorităţile au îndeplinit condiţiile, pentru ca transferul primei tranşe de asistență financiară să fie posibilă”, a menționat diplomatul.

Potrivit lui Tapiola, în anul 2014, în Moldova vor fi implementate trei programe de asistență tehnică din partea UE, inclusiv pentru perfecţionarea procesului de investigare, accelerarea şi transparenţa şedinţelor de judecată, reabilitarea foştilor deţinuţi.

Ministrul Justiţiei, Oleg Efrim, s-a arătat convins că pînă în 2016 Strategia de reformare în sectorul justiţiei din Republica Moldova va fi complet realizată.

Acesta a reamintit că UE îşi asumă timp de aceşti trei ani marea parte a cheltuielilor – pînă la 60%.

„În afară de reforme obţinem şi alte avantaje incontestabile. Vor fi create 500 de locuri noi de muncă datorită creării „asistenţilor judecătorilor”, în 2014 bugetul instanţelor se va mări cu 60%. Însă Guvernul intenţionează să verifice strict folosirea surselor financiare oferite de partenerii externi, pentru ca niciun euro să nu fie cheltuit fără folos”, a asigurat Efrim.

Implementarea reformelor semnifică majorarea bruscă a salariilor judecătorilor – pînă la 17-20 mii de lei. Totodată, vor fi aplicate noi moduri de sancţionare, de exemplu, amendă de pînă la 160 mii de lei pentru luarea unei decizii ilegale sau tragerea la răspundere pentru corupţie.

Pentru implementarea Strategiei UE a alocat 60 mil. euro.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?