X 
Eurovision stiri: 521
Cazul Filat stiri: 349
Transnistria stiri: 1428
Preşedintele stiri: 4011

PCRM a amînat conferinţa republicană din cauza divergenţelor în cadrul partidului

20 dec. 2013,, 12:40   Politică
5808 2
Foto: pcrm.md
Partidul Comuniştilor a amînat pentru finele lunii ianuarie 2014 a doua Conferinţă Republicană a PCRM, care iniţial a fost programată pentru data de 21 decembrie. Surse din cadrul partidului au comunicat pentru agenţia "Infotag" că motivul amîânării au devenit divergenţele apărute în cadrul partidului.

Potrivit acestor surse, divergenţele au apărut în rîndul aşa numitor "reformatori", care după ultima reuniune, care a avut loc în martie 2008, au înlocuit "conservatorii" la conducerea partidului. Acum "reformatorii" se pregătesc activ de înlocuirea preşedintelui partidului, din care cauză în PCRM s-a iscat lupta pentru putere.

Potrivit sursei din cadrul partidului, pînă nu demult, principalul pretendent la postul de preşedinte al formațiunii era considerat secretarul executiv al PCRM, Iurie Muntean. Acesta trebuia să devină preşedintele PCRM în cazul în care s-ar fi decis înlocuirea lui Vladimir Voronin, care este liderul PCRM de 20 de ani. Insă cu așa ceva nu sînt de acord susţinătorii lui Mark Tkaciuk, care este considerat "principalul ideolog al PCRM". Aceştia tind să micşoreze rolul lui Muntean prin crearea unui secretariat al PCRM. De asemenea, se examinează posibilitatea numirii a patru secretari, statutul cărora va fi superior statutului secretarului executiv. Se presupunea că Mark Tkaciuk va ocupa funcția de secretar pentru ideologie, Grigore Petrenco - pentru relaţii internaţionale, Artur Reşetnicov – pentru activitatea organizatorică, Eduard Muşuc – pentru afaceri regionale.

În cadrul conferinţei de sîmbătă urmau să fie introduse modificări în Statutul PCRM, deoarece, potrivit conducerii partidului, trebuie definitiv de renunţat la tendinţa de integrare europeană şi de confirmat cursul de aderare a Moldovei la Uniunea Vamală Rusia-Belarus-Kazahstan. În special, se presupunea eliminarea din Statut a frazei "PCRM se pronunţă pentru integrarea europeană, reorganizarea ţării şi societăţii în conformitate cu standardele democratice, juridice, economice şi sociale".

Însă modificarea statutului nu este deajuns, deoarece, potrivit programului partidului "sistemul de principii şi instituţii politice care se dezvoltă cel mai dinamic în lume este democraţia europeană modernă". În Program, de asemenea, se menționează că "pentru comuniştii moldoveni integrarea europeană şi formarea unui sistem democrat cu mai multe niveluri nu este atît o chestiune ce ține de integrarea în UE, ci mai degrabă este problema alegerii politicii interne, subiectul modernizării radicale a sistemului juridic, edificării unei societăţi protejate de oprimare şi tiranie".

"Membrii PCRM conştientizează că aceste prevederi trebuie modificate cît mai rapid posibil, deoarece anul următor este an electoral. Campania electorală a PCRM va avea loc sub lozinca integrării în Uniunea Vamală, iar documentele de program prevăd integrarea europeană. Însă nu este atît de uşor de operat modificări. În conformitate cu organizarea internă a partidului, Conferinţa poate introduce modificări doar în Statutul PCRM, iar Programul poate fi modificat doar de Congres. Din cauza acestor circumstanţe şi pentru a depăşi divergenţele s-a decis amînarea Conferinţei, estimativ pentru 18 ianuarie 2014. Propunerea a fost susţinută şi de Vladimir Voronin, care va încerca pînă la convocarea conferinţei să soluţioneze toate divergenţele din Executivul Politic al PCRM".

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?