Eurovision stiri: 515
Cazul Filat stiri: 354
Transnistria stiri: 1385
Preşedintele stiri: 4005

Actele de corupție sancționate mai dur, la solicitarea CSJ

17 dec. 2013,, 12:35   Societate
3177 0
Foto: noi.md
Funcționarii publici care comit acte de corupție trebuie pedepsiți aspru, în conformitate strictă cu prevederile legii, fără indulgență din partea magistraților. O recomandare în acest sens a fost făcută de Colegiul penal al Curții Supreme de Justiție, pentru instanţele de judecată care au pe rol cazuri de corupţie.

În recomandările formulate de instituție se precizează că infractorii care au abuzat de statutul funcţiei, de drepturile şi avantajele de care dispun trebuie privați de dreptul de a ocupa aceste funcţii, iar atenuarea pedepsei prevăzute de lege în asemenea cazuri este exclusă.

Totodată, eliberarea de răspundere penală, cu tragerea la răspundere contravenţională sau suspendarea executării condiţionate a pedepsei, nu mai poate fi opțiune deschisă în cazul funcționarilor corupți, potrivit Colegiului penal al CSJ.

„Instanţele de judecată trebuie să ţină seamă de faptul că infracţiunile de corupere pasivă şi corupere activă se clasifică ca infracţiuni grave ori deosebit de grave. În cazurile săvîrşirii infracţiunilor de corupţie în sectorul privat, a traficului de influenţă se cauzează daune intereselor publice, este afectată imaginea instituţiilor statale şi a întregii societăţi, daune nemateriale, care nu pot fi considerate ca total reparate”, se arată în textul recomandărilor formulate de CSJ.

Datele unui studiu realizat de CNA arată că în circa 30 la sută din cazurile de corupție examinate instanţele de judecată au dispus eliberarea de răspundere penală şi tragerea la răspundere contravenţională a persoanelor implicate. În alte circa 27% din cazuri instanţele au aplicat pedepse mai blînde. Totodată, în peste 33% din cazuri instanţele au dispus suspendarea executării pedepsei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?