X 
Eurovision stiri: 520
Cazul Filat stiri: 355
Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4016

ZdG: De ce fiul lui Urechean a fost rechemat de la Moscova

13 dec. 2013,, 10:18   Societate
6438 1
Foto: jurnal.md
Vitalie Urechean, care a activat în ultimii ani în funcția de ministru-consilier în cadrul Ambasadei R. Moldova din Federaţia Rusă a fost rechemat din funcție în luna septembrie a anului curent. În locul său a fost promovat Eduard Melnic, care era anterior simplu consilier în cadrul Ambasadei.

Anterior, în presă s-a scris că Urechean ar fi fost implicat în eliberarea numerelor diplomatice pentru mai multe mașini de lux, care nu aparțineau Ambasadei, ci unor oameni de afaceri, printre care Ilan Shor și soția acestuia, cîntăreață Jasmin.

Am contactat reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene pentru a afla dacă există o legătură între acel scandal și rechemarea lui Urecheran. Aceștia au fost însă foarte reticenți în declarații. Ei au precizat că Vitalie Urechean a fost rechemat din funcție în septembrie anul curent, pe motiv că i-a expirat mandatul.

Întrebați dacă plecarea sa are legătură cu dosarul intentat de Centrul Național Anticorupție (CNA) sau cu ancheta internă a MAEIE, desfășurată la subiect, aceștia au refuzat să ne ofere un răspuns clar. Nici reprezentanții Ambasadei Moldovei în Rusia nu au putut să ne ofere alte detalii la acest caz.
După ce portalul www.deschide.md a publicat mai multe fotografii cu mașini de lux cu numere diplomatice ale Ambasadei R. Moldova în Rusia, CNA a inițiat o anchetă. Atunci, ofițerii Centrului au fost inclusiv la Moscova, pentru a colecta informații. Ulterior însă, nu s-a mai aflat nimic oficial.

“CNA investighează acest caz, însă procedura penală nu este finalizată. Nimeni din persoanele care au fost vizate în dosar nu are statut de bănuit. Am solicit Federației Ruse date despre mașinile cu numere diplomatice de la Ambasada Moldovei în Rusia și pînă nu avem răspunsul nu putem continua ancheta. Nu pot da numle celor audiați, sunt chestiuni care depășesc limitele atribuțiilor mele”, ne-a declarat Bogdan Zumbreanu, șeful direcției urmărire penală a CNA, întrebat de legătura lui Vitalie Urechean cu acest dosar.

Nu am reușit să vorbim cu Vitalie Urechean. Tatăl său, președintele CC Serafim Urechean susține însă că nu există vreo legătură între fiul său și numerele diplomatice.„Fiecare diplomat este instituit în funcție pe o anumită perioadă de timp. Pentru fiul meu,acest termen a expirat și, respectiv, a fost rechemat din funcție. Este o practică internațională.”, a precizat acesta.

“În prezent nu deține nicio funcție. Mi-a spus că nu mai vrea să lucrez în MAEIE și a plecat. În timpul guvernării comuniste a suportat multe presiuni, oamenii obosesc să muncească 17 ani în același domeniu.

Conform legislației în vigoare a fost numit într-o funcție la minister, această funcție nu-l avantaja și a scris o cerere… Dar, repet, el a fost rechemat din funcție în legătură cu expirarea termenului prevăzut de lege. Fiul meu nu a fost abasasador al R.Moldova în Federația Rusă și nu a avut posibilitatea de a semna acte prin care să fie atribuite numere diplomatice membrilor misiuniidiplomatice a R. Moldova din Federaţia Rusă. Doar ambasadorul are dreptul de a semna astfel de acte. Pot spune cu certitudine că fiul meu nu a fost implicat în acest caz”, a precizat Serafim Urechean.


0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?