X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

Seminar consacrat AIR la Academia de Studii Administrative

12 dec. 2013,, 19:00   Ştiinţă şi IT
3367 0
Foto: ASA
La 12 decembrie 2013 în incinta Academiei de Studii Administrative (ASA) a avut loc seminarul „Analiza impactului de reglementare (AIR) în R.Moldova: realizări și perspective”. La acest eveniment, care se înscrie în șirul de măsuri inițiate în perioada 2008-2009, au participat experții ASA implcați în proiectele anterioare din acest domeniu, reprezentanți ai mediului academic, ai mediului de afaceri și societății civile. Subiectul central al seminarului au discutat practica AIR și impactul acesteia asupra calității actelor normative și documentelor de politici. Moderatoarea seminarului, coordonatoarea proiectului „Oferirea trening-ului privind Analiza Impactului de Reglementare de către Academia de Administrare Publică ” dr.conf. Angela Popovici, a menționat că în ultimii ani în Republica Moldova au avut loc schimbări importante de ordin politico-administrativ, s-a produs o revizuire generală semnificativă a cadrului legislativ. Ca şi alte ţări central şi est europene, în Republica Moldova se desfăşoară procesul de adaptare a cadrului legislativ la cerinţele economiei de piaţă şi la legislaţia Uniunii Europene, deoarece armonizarea cadrului legislativ naţional la standardele UE este unul dintre punctele esenţiale ale integrării europene.

În cadrul seminarului experții au subliniat că Republica Moldova recunoaşte că reglementările de înaltă calitate atât la nivel naţional cât şi la cel regional reprezintă o premisă esenţială pentru armonizarea legislaţiei cu acquis-ul comunitar european, sporirea concurenţei, promovarea întreprinderilor mici şi mijlocii, fortificarea politicilor de dezvoltare regională şi de protecţie a mediului, crearea unui climat investiţional favorabil dezvoltării afacerilor. Calitatea legilor şi a reglementărilor, eficacitatea globală a noilor sisteme reglementative au o influenţă directă asupra dezvoltării economice şi democratice a ţării.

Potrivit vorbitorilor, reglementările prea stricte, prea complexe sau inaplicabile riscă să împiedice mai degrabă decât să contribuie la bunăstarea generală, în măsura în care încetinesc activitatea economică, împiedică cooperarea publicului şi cresc costurile administrative. Astfel, Analiza impactului de reglementare (AIR) reprezintă o pârghie pentru a evalua efectele potenţiale ale unor propuneri de acte legislative, este o analiză detaliată care demonstrează dacă reglementarea propusă va avea impactul scontat. Exerciţiul în cauză face posibilă identificarea efectelor terţe ori a costurilor asociate, precum şi cuantifică costurile posibile de conformare şi de implementare. Examinând şi evaluând costuri, beneficii şi efecte AIR reprezintă pentru legiuitori un cadru comprehensiv de evaluare a opţiunilor şi consecinţelor reglementărilor.

Participanţii la seminar au ținut să accentueze faptul că scopul principal urmărit prin introducerea AIR este creşterea calităţii procesului decizional la nivel guvernamental. Crearea sau îmbunătăţirea capacităţii administrative de a realiza evaluarea impactului este esenţială atât pentru a oferi guvernului informaţiile de care are nevoie pentru a lua decizii cunoscând opţiunile de politică, cât şi pentru a îmbunătăţi calitatea noii legislaţii. Simpla aplicare a principiilor de bază ale evaluării impactului poate adesea evita necesitatea unor amendamente sau re-elaborări ulterioare.

La finele întrunirii moderatorul ședinței a subliniat rolul Grupului de lucru pentru reglementarea activităţii de întreprinzător, în cadrul căruia se examinează AIR şi proiectele de acte legislative prezentate de autorităţi. Astfel se asigură un dialog transparent şi principial al autorităţilor publice cu reprezentanţii mediului de afaceri, ceea ce permite elaborarea unor acte normative de calitate care ar impulsiona reformele în domeniu.

Participanţii au apreciat înalt organizarea şi conţinutul seminarului, iar la finalul întrunirii au expus mai multe propuneri pentru îmbunătăţirea metodologiei de elaborare a AIR, care urmează a fi înaintate organelor de resort.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?