Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

CNA: 29 de dosare legate de spălarea banilor au fost intentate în Moldova, în 11 luni

11 dec. 2013,, 13:40   Societate
2332 0
Foto: aradon.ro
„În primele 11 luni ale acestui an, 29 de dosare legate de spălarea banilor au fost intentate în Republica Moldova”, a comunicat agenţiei „Infotag” directorul Serviciului prevenirea şi combaterea spălării banilor al Centrului Naţional Anticorupţie (CNA), Vasile Şarco.

Potrivit lui, domeniile de finanţare care prezintă un interes maxim pentru escroci sînt domeniile cel mai puţin protejate de legislație.

„Deseori, pentru spălarea banilor se face uz de mecanismele preferenţiale de subvenţionare de către stat a unor sectoare ale economiei, plăţile în numerar în agricultură, transferul de bani prin internet, sistemele de transferuri rapide”, a relatat Şarco.

De la începutul anului colaboratorii operativi ai serviciului au constatat şi o serie de cazuri în care funcţionarii bancari au contribuit la scheme criminale de înstrăinare a banilor clienţilor”. Acestea nu sînt acte de corupţie, dar tot infracţiuni. Într-o măsură considerabilă acestea au fost condiţionate de implementarea tehnologiilor performante în tranzacţii, un mare volum de tranzacţii efectuate prin intermediul băncilor şi al instituţiilor financiare din Republica Moldova”, a precizat specialistul.

Şarco a constatat că pentru autorităţile competente rămîne complicat controlul asupra relaţiilor financiare dintre companiile rezidente şi nerezidenţii din zonele off-shore. „Această problemă poate fi rezolvată prin introducerea în legislaţia naţională a unor plăţi suplimentare pentru firmele care se înregistrează în off-shore în calitate de rezidenţi”, a opinat funcţionarul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?