Transnistria stiri: 1425
Eurovision stiri: 509
Preşedintele stiri: 4002

Sindicatele şi patronatele nu susţin majorarea contribuţiilor la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală

11 dec. 2013,, 09:00   Societate
2937 0
Foto: noi.md
Reprezentanţii sindicatelor şi patronatelor nu sprijină proiectul Guvernului cu privire la majorarea contribuţiilor achitate de angajaţi la fondurile asigurării obligatorii de asistenţă medicală pentru anul 2014. Anunţul a fost făcut în cadrul dezbaterilor publice asupra politicii bugetar-fiscale.

Potrivit agenţiei "Infotag", preşedintele Uniunii Republicane a Asociaţiilor Producătorilor Agricoli „UniAgroProtect”, Alexandru Slusari, a opinat că asemenea măsuri vor avea drept rezultat „consolidarea businessului ilegal, iar statul nu va cîştiga nimic”.

„În ultimii 10 ani, bugetul asigurărilor de asistenţă medicală a crescut de la 1 miliard la 4 miliarde de lei, dar salariile lucrătorilor din domeniul medical nu au crescut nici măcar de două ori. Majorarea contribuţiilor nu are nimic în comun cu situaţia reală din ţară, deoarece noi contribuim la creşterea operaţiunilor ilegale. Acest impozit va cădea pe umerii contribuabililor conştiincioşi. Cei, care au muncit onest vor plăti mai mult, pentru că povara asupra businessului legal va creşte, iar agenţii ilegali vor continua să se eschiveze de la plăţi. Mulţi vor prefera să se retragă în sectorul ilegal decît să se conformeze deciziei autorităţilor”, a declarat preşedintele „UniAgroProtect”.

Slusari s-a arătat convins că autorităţile „abordează într-o manieră pasivă rezolvarea problemelor statale, preferînd să spună că problemele vor fi rezolvate în curînd". "Cînd se va sfîrşi acest serial cu TVA de 8% la produsele agricole primare şi la zahăr? Este pur şi simplu, o „Santa Barbara”. Suficient timp ne-aţi asigurat că veţi adopta această lege în timpul apropiat, acum lucrurile stau pe loc”, s-a indignat Slusari.

Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, buget şi finanţe, Veaceslav Ioniţă, a dat asigurări că autorităţile „fac tot posibilul ca să rezolve această problemă şi în curînd va avea loc o întrevedere separată în privinţa acestei chestiuni”.

Legislatorii de opoziţie le-au luat apărarea sindicatelor şi patronatelor, spunînd că autorităţile „nu au dreptul moral să majoreze contribuţiile pentru asigurările de asistenţă medicală”.

„Chiar dacă bugetul creşte, cetăţenii nu văd rezultate. Toate majorările sînt doar pe hîrtie şi acesta este „meritul” Ministerului Finanţelor, care a pus în aplicare asemenea trucuri”, a opinat comunista Oxana Domenti, vicepreşedinta Comisiei parlamentare economie, buget şi finanţe.

Participanţii la dezbateri au discutat şi despre majorarea accizelor la produsele petroliere. În opinia preşedintei Asociaţiei Expeditorilor şi Brokerilor, Natalia Lipscaia, „acest pas se va solda, în mod inevitabil, cu scumpirea serviciilor prestate de transportatorii cu autocamioane de mare tonaj”.

„Guvernul loveşte în companiile locale în favoarea celor străine. Competitivitatea agenţilor moldoveni se va micşora şi ca să ne opunem acestui fapt, propunem instituirea vinietei pentru maşinile de mare tonaj străine, care intră în Moldova. Astfel îi vom egala în drepturi pe potenţialii transportatori”, a spus Lipscaia.

În opinia ei, „dacă transportatorii moldoveni cumpără vinieta şi achită taxa rutieră la intrarea în ţările din Uniunea Europeană, atunci şi cetăţenii străini trebuie să se conformeze acestor măsuri”.

„Aceştia însă au prioritate în raport cu agenţii economici din Republica Moldova. Ei nu plătesc vinieta şi se bucură de bunăvoinţa mai mare a autorităţilor decît companiile locale”, s-a indignat şefa asociaţiei.

Proiectul politicii bugetar-fiscale a fost aprobat de Guvern, dar nu a ajuns să fie discutat în şedinţa în plen a Parlamentului. Deputaţii speră că vor reuşi să-l adopte pînă în anul 2014. Printre punctele esenţiale ale proiectului se numără revenirea la TVA de 8% la produsele agricole primare şi la zahăr, mărirea accizelor la produsele petroliere, la produsele alcoolice şi la articolele de tutungerie.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?