Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

Autorităţile transnistrene obligă învăţătorii şcolilor moldoveneşti să achite impozitele la bugetul local

10 dec. 2013,, 09:49   Societate
2795 0
Foto: rutowns.ru
Şcolile moldoveneşti care activează în stînga Nistrului în baza programelor educaţionale din Moldova şi care se subordonează Ministerului Educaţiei din Moldova au primit notificări din partea autorităţilor locale de a achita impozite.

Potrivit agenţiei "Infotag", directorul liceului Alexandru cel Bun (Bender), Maria Roibu, a comunicat jurnaliştilor că, potrivit documentului, fiecare angajat al instituţiei de învăţămînt trebuie să achite impozite la bugetul local.

„Pe data de 5 decembrie am primit notificare şi de la inspecţia fiscală din Bender. În aceasta se vorbeşte că instituţiei de învăţămînt i-a fost atribuit un cod fiscal. Este vorba despre toate impozitele existente, pentru toţi salariaţii. Considerăm că autorităţile transnistrene încearcă să sperie învăţătorii pentru ca aceştia să părăsească locurile de muncă şi ca şcolile să se închidă. Nu intenţionăm să achităm impozite la bugetul local, deoarece plătim impozite celor care ne dau salariul, adică Ministerului Finanţelor din Republica Moldova", a spus Maria Roibu.

Ministerul Educaţiei a declarat că, împreună cu Biroul pentru reintegrare, Comisia Unificată de Control (CUC), MAI şi Misiunea OSCE în Moldova, încearcă să găsească o soluţie a problemei apărute.

În Moldova angajaţii instituţiilor de învăţămînt achită impozite la bugetul local, însă în Transnistria, care nu se află sub jurisdicţia Republicii Moldova, situaţia este una deosebită. Autorităţile autoproclamatei RMN consideră că, învăţătorii şcolilor moldoveneşti care activează în Transnistria în baza programelor educaţionale ale Republicii Moldova trebuie să achite impozite la bugetul Transnistriei.

Ministrul Afacerilor Externe al RMN, Nina Ştanski, în noiembrie, în cadrul întrevederii la Tiraspol cu delegaţia condusă de Înaltul Comisar al OSCE pentru Minorităţi Naţionale, Astrid Thors, a propus elaborarea unui mecanism cu scopul de a evita dubla impozitare pentru învăţătorii acestor şcoli, deoarece la momentul actual aceştia sînt contribuabili ai Republicii Moldova, însă locuiesc şi muncesc în Transnistria.

„Oamenii care locuiesc şi activează în cadrul acestor şcoli din Bender şi alte oraşe ale Transnistriei nu diferă de învăţătorii şcolilor cu predare în limba rusă, care achită impozitele la bugetul Transnistriei”, a spus Ştanski, accentuînd că „în lume nu există ţară în care oamenii nu achită impozitele, dar folosesc transportul, drumurile şi beneficiile oferite de stat”.

În Transnistria activează opt şcoli ale Republicii Moldova cu predare în limba română, în cadrul cărora studiază circa 2 mii de elevi. Autorităţile regiunii în diferite moduri încearcă să împiedice funcţionarea acestora, solicită înregistrarea la Tiraspol şi ca procesul educaţional să aibă loc conform legilor transnistrene. Un grup compus din 170 de elevi şi părinţii acestora, din Rîbniţa, Bender şi Grigoriopol, au depus o plîngere la Curtea de la Strasbourg (CtEDO), declarînd că în şcolile lor autorităţile separatiste interzic instruirea în baza grafiei latine, ca rezultat, sînt încălcate drepturile reclamanţilor la educaţie şi participare la viaţa socială, ceea ce reprezintă discriminarea copiilor. În anul 2010 CtEDO a satisfăcut acțiunea împotriva Rusiei, obligînd-o să achite peste 1 miliard de euro pentru încălcarea drepturilor la educaţie în Transnistria. Totodată, CtEDO a constatat că, în acest caz, Moldova nu se face vinovată, deoarece regiunea transnistreană nu se află sub jurisdicţia sa.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?