Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4042

Iurie Leancă despre impactul „focarelor de corupție din Moldova”

9 dec. 2013,, 12:44   Societate
2918 6
Foto: noi.md
Prim-ministrul Iurie Leancă atenționează despre consecințele care pot avea loc în Republica Moldova din cauza corupției majore care se atestă în țară. Despre pericolul acestui fenomen Iurie Leancă a vorbit în cadrul Conferinței Naționale Anticorupție „Progrese şi perspective în reprimarea corupţiei”. Participanţii au evaluat măsurile anticorupţie întreprinse de către autorităţi şi societatea civilă pe parcursul acestui an, au discutat despre consolidarea practicilor de monitorizare în domeniu şi au identificat priorităţile în lupta cu corupţia.

Potrivit Serviciului de presă al Guvernului, în discursul său premierul a subliniat că eliminarea corupţiei nu reprezintă doar un angajament în faţa comunităţii internaţionale şi a partenerilor din UE, dar este singura cale pentru a îmbunătăți viața tuturor oamenilor.

„Dacă nu eliminăm focarele de corupţie, atunci punem în pericol atît modernizarea ţării, cît și procesul de integrare europeană. A venit timpul unor măsuri mai insistente, care să aibă rezultate, pentru a asigura un viitor mult mai stabil, democratic pentru țara noastră și cetățenii ei. Oamenii nu vor avea niciodată o viață asigurată, o educație sau un sistem de ocrotire a sănătății calitativ, dacă acestea vor fi corupte. Oamenii nu vor avea niciodată venituri după merit și competențe într-o țară unde există mită, trafic de influență și nepotism despre care, din păcate, noi vorbim deseori”, a spus Iurie Leancă.

Premierul a mai subliniat că prevenirea şi combaterea corupţiei este menţionată în mod expres în acordurile încheiate cu Uniunea Europeană şi este o condiţie esenţială pentru liberalizarea regimului de vize.

„În ultimii ani am avut situaţii care ne-au arătat cu prisosinţă că acest fenomen a ajuns să fie o ameninţare la securitatea naţională a statului”, a subliniat Iurie Leancă.

Prim-ministrul a mai declarat că speră, într-o perspectivă apropiată, să fie luată o decizie pe marginea Strategiei de reformare a Procuraturii, în acest sens fiind nevoie de avizul instituțiilor internaționale, în special cel al Comisiei de la Veneția.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?