Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 506
Preşedintele stiri: 4001

Moldova a primit din partea SUA, în anul 2013, pentru susținerea și dezvoltarea democrației, 6,2 milioane de dolari

6 dec. 2013,, 11:21   Economie
3963 0
Foto: noi.md
SUA au acordat Republicii Moldova, în anul 2013, pentru susținerea și dezvoltarea democrației 6,2 milioane de dolari, transmite NOI.md.

Aceste mijloace au fost destinate pentru promovarea unei societăți civile puternice și active, precum și pentru a mări participarea politică și a întări guvernarea locală și a susține descentralizarea. Despre aceasta se menționează în comunicatul „SUA și Moldova: parteneri în integrarea europeană. Dezvoltarea economică și democratică”, emis de Biroul pentru Europa și Eurasia al Departamentului de Stat al SUA cu prilejul vizitei în Moldova a secretarului de stat american John Kerry.

În comunicat de menționează că SUA este un susținător activ al viitorului Moldovei în Europa și a independenței, suveranității și integrității teritoriale a Republicii Moldova. Din momentul cînd Statele Unite au recunoscut independența Moldovei în 1991, Chișinăul și Washingtonul lucrează împreună pentru a crea un parteneriat puternic și constructiv axat pe valori democratice și dezvoltare economică. La Chișinău, secretarul de stat John Kerry s-a întîlnit cu oficiali înalți, cu care a discutat atît aspecte bilaterale, cît și modalitățile în care Statele Unite pot continua să susțină progresul Moldovei pe calea integrării europene.

Departamentul de Stat al SUA subliniază că, de la primele alegeri bazate pe pluralism din 1994 pînă astăzi, Moldova a trecut cu succes la o democrație parlamentară stabilă. Următoarele alegeri pentru 101 mandate în parlament vor avea loc la sfîrșitul anului 2014. În comunicat se menționează că Moldova a fost un partener de încredere în promovarea securității globale. De la declararea independenței în anul 1991, Moldova a participat în misiunile de menținere a păcii ale ONU în Liberia, Cote d’Ivoire, Sudan și Georgia.

Statele Unite au declarat că își mențin angajamentul față de procesul de negocieri în format ”5+2” drept un mijloc de soluționare a conflictului transnistrean. SUA susțin o soluționare cuprinzătoare care să confirme suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova, oferind un statut special Transnistriei.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?