Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

În Moldova vînzătorii de biocombustibil solid vor fi obligați să prezinte caracteristicile energetice ale producției

5 dec. 2013,, 13:10   Economie
4647 0
Foto: cnb.by
Guvernul Republicii Moldova a aprobat Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid, care stabileşte cerinţele de etichetare şi de plasare pe piaţă a produselor din biomasă, transmite NOI.md. Viceministrul Economiei, Tudor Copaci, a menționat că documentul a fost elaborat pentru a permite ca cumpărătorii de biocombustibil să fie informați despre toate caracteristicile energetice ale produselor, or, pînă în prezent nu a existat un cadru legislativ în acest sens. Astfel, au fost cazuri cînd în peleţi şi brichete erau introduse produse care reduceau eficienţa energetică a biocombustibilului, de exemplu, nisip.

Conform Regulamentului, informaţia privind calitatea biocombustibilului solid va fi prezentată prin text sau marcare pe ambalajul sau etichetele produsului. Eticheta de marcare în mod obligatoriu trebuie să conțină informație despre țara producătoare, data producției, termenul de valabilitate și condițiile de păstrare. Se estimează că, datorită informației privind caracteristicile energetice ale produsului, consumatorii vor putea alege cel mai bun produs după raportul preț-calitate. În cazul în care consumatorul va observa necorespunderea calităţii produselor cu caracteristicile expuse pe etichetă, acesta se va putea adresa Agenţiei pentru Protecţia Consumatorilor, iar producătorii respectivi vor fi sancţionaţi.

Regulamentul cu privire la biocombustibilul solid a fost elaborat de Ministerul Economiei în baza prevederilor Strategiei energetice pînă în anul 2030, potrivit căreia utilizarea potențialului biomasei în Moldova este extrem de importantă în vederea realizării sarcinii ca pînă în anul 2020 circa 20% din energie să fie produsă din surse regenerabile.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?