X 
Transnistria stiri: 1381
Eurovision stiri: 503
Preşedintele stiri: 3997

NSA localizează sute de milioane de telefoane mobile din lumea întreagă

5 dec. 2013,, 10:15   Externe
2485 0
Foto: top.rbc.ru
Agenția Națională de Securitate (NSA) din Statele Unite interceptează datele de geolocalizare a sute de milioane de telefoane mobile din lume, a dezvăluit miercuri cotidianul Washington Post, bazîndu-se pe documente puse la dispoziție de fostul consultant al NSA Edward Snowden, relatează AFP.

La șase luni după primele dezvăluiri făcute de Snowden în special în ce privește colectarea de metadate telefonice (durata convorbirilor, numere apelate, etc), noile informații par să arate că agenția americană este capabilă să urmărească persoanele cu ajutorul telefonului mobil al acestora, chiar și atunci cînd nu este folosit.

Agenția stochează informații din 'cel puțin sute de milioane de aparate' și înregistrează 'aproape cinci miliarde' de date de localizare în fiecare zi, precizează publicația americană pe site-ul său.

'Obținem imense volume' de date de geolocalizare din toată lumea, a confirmat luni un responsabil cu rang înalt din cadrul acestui program, citat de Washington Post.

Agenția își îndeplinește misiunea conectîndu-se la cablurile care unesc diferitele rețele mobile din lume și, din acest motiv, colectează 'accidental' și date de geolocalizare ale cetățenilor americani.

Scopul strîngerii acestor date, permisă de dialogul constant dintre un telefon și antena-releu cea mai apropiată și de puternici algoritmi matematici, este 'de a retrasa mișcările și a pune în lumină relațiile ascunse dintre persoane', explică ziarul amintit.

Volumul de date înregistrate și stocate de NSA ar atinge 27 de terabiți, de aproape două ori mai mult decît volumul întregului conținut al Bibliotecii Congresului SUA, cel mai important din lume.

Acest volum de informații ar fi atît de uriaș încît 'depășește capacitatea noastră de a asimila, trata și stoca' datele, afirmă cotidianul american, citînd un document intern al NSA din anul 2012.

'Capacitățile NSA pentru geolocalizare sînt amețitoare (...) și arată că agenția este capabilă să facă inutile majoritatea eforturile depuse pentru a avea comunicații sigure', mai adaugă Washington Post.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?