X 
Transnistria stiri: 1423
Eurovision stiri: 507
Preşedintele stiri: 4002

Experţii apreciază în mod diferit perspectivele Moldovei la summitul de la Vilnius

25 noi. 2013,, 12:25   Societate
3963 0
Foto: grenada.md
"Istoria referitoare la procesul de integrare europeană a Ucrainei nu s-a terminat", a afirmat expertul, doctorul în ştiinţe politice, colaboratorul Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Nicolai Ţveatcov, comentînd decizia Kievului de a sista negocierile cu UE pe marginea semnării Acordului de asociere la Vilnius.

Solicitat de corespondentul "Infotag", expertul a relatat că, posibil, această turnură este doar un episod al jocurilor geopolitice în spaţiul postsovietic.

"În ceea ce priveşte Moldova, nu cred că trebuie să ne aşteptăm la curtoazie din partea Kremlinului. Cel mai probabil, față de țara noastră se va păstra retorica desconsideratoare şi acţiunile dure", susține Nicolai Ţveatcov.

"Trebuie să realizăm că Moldova nu este omogenă. Acest fapt este demonstrat de numeroasele studii de opinie publică şi neomogenitatea Moldovei va fi una dintre armele principale folosite de oponenţii actualei guvernări – interni şi externi. Un bun exemplu este recentul studiu efectuat în Găgăuzia, unde, conform rezultatelor, majoritatea cetăţenilor se pronunţă pentru aderarea la Uniunea Vamală. Cred, că tendinţele regiunilor Moldovei sînt luate în considerare nu doar la Chişinău, dar şi la Moscova", a spus politologul.

Expertul şi analistul ucrainean Artiom Filipenco menţionează că îngheţarea procesului de semnare de către Ucraina a Acordului de asociere cu UE poate avea un rol dublu în viitoarele relaţii dintre Moldova şi UE.

"Pe de o parte, parafarea acordului cu Moldova devine pentru UE o chestiune de onoare. Pe de altă parte, faptul că Moldova va pleca la Vilnius împreună cu Ucraina a însemnat mult, din punct de vedere moral, pentru conducerea Moldovei. Acum acest factor este înlăturat", a subliniat politologul.

"De altfel, Rusia inspirată de refuzul Ucrainei de a semna Acordul de asociere cu UE, poate face presiuni mai mari asupra Chişinăului. Din păcate, nu exclud nici provocarea tensiunilor în Zona de Securitate, ca cel mai vulnerabil loc. Despre aceasta vorbesc ultimele decizii ale autorităţilor transnistrene", susţine Filipenco.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?