X 
Transnistria stiri: 1426
Eurovision stiri: 511

BNM nu se așteaptă la o scădere bruscă a remitențelor din Rusia în Moldova după încheierea construcțiilor olimpice la Soci

22 noi. 2013,, 12:05   Economie
3692 0
Foto: nr2.ru
Banca Națională a Moldovei nu se așteaptă la o scădere bruscă a remitențelor în țara noastră din Rusia, după finalizarea construcției obiectelor olimpice din Soci.

O declarație în acest sens a fost făcută de către președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, vorbind în cadrul unei emisiuni la Publika TV, rapoarte NOI.md. Potrivit lui, există riscul că creșterea remitențelor ar putea încetini sau se va înregistra o ușoară scădere, dar o reducere drastică a remitențelor de la muncitorii migranți moldoveni din Rusia nu se prevede.

Dorin Drăguțanu a spus că optimismul BNM e condiționat de faptul că nu se cunoaște modul în care economia Rusiei va fi capabilă să funcționeze fără lucrători migranți și după finalizarea investițiilor în infrastructura orașului olimpic Soci vor apărea și alte obiecte în care vor putea fi implicați muncitori moldoveni.

Anterior, FMI, în raportul său privind Rusia, a menționat că finalizarea proiectului major de pregătire pentru Jocurile Olimpice de la Soci curs ar putea duce la reducerea remiterilor din Rusia în Moldova și în alte țări din CSI. În raport se constată că, deocamdată, remitențele lucrătorilor migranți din Rusia către alte țări din CSI continuă să crească și sînt deosebit de importante pentru Republica Moldova, Kîrgîzstan și Tadjikistan, unde acestea sînt sursa principală de încasări valutare (15-40 % din PIB).

În același timp, experții FMI au subliniat faptul că finalizarea unui proiect de proporții, care a necesitat şi multe braţe de muncă la Soci, la începutul anului 2014 poate duce temporar la o scădere a remitențelor. Descreşterea prelungită a activității economice, în special în construcții, poate avea un impact semnificativ asupra remitențelor din Rusia.

Potrivit datelor Băncii Centrale a Federației Ruse, volumul transferurilor bănești transfrontaliere din Rusia în Moldova în prima jumătate a anului 2013 a constituit 549 de milioane de dolari SUA, înregistrînd o creștere de 11,4% comparativ cu aceeași perioadă a anului 2012. În special, în trimestrul I al anului 2013 volumul acestora a constituit 244 milioane de dolari, iar în trimestrul II al acestui an ‒ 305 milioane de dolari.

Anul trecut aceste cifre erau echivalente cu 214 milioane de dolari și, respectiv, 279 de milioane de dolari. Suma medie a unui transfer transfrontalier de bani din Rusia în Moldova în trimestrul I al anului 2013 a fost de 409 dolari, în trimestrul II al acestui an ‒ 426 de dolari, faţă de 431 de dolari și 457 de dolari pentru trimestrele I și II ale anului 2012, respectiv.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

© Business

La ce etnie vă atribuiți?