X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

BNM nu se așteaptă la fluctuații majore ale leului față de dolarul SUA pînă la sfîrșitul anului

20 noi. 2013,, 16:40   Economie
3889 1
Foto: noi.md
Președintele Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, nu se așteaptă la fluctuații serioase ale cursului oficial al leului față de dolarul SUA pînă la sfîrșitul acestui an. Acest lucru el l-a spus în cadrul unei emisiuni la Publika TV, exprimîndu-și încrederea în menținerea stabilității leului în raport cu dolarul pe piața de schimb valutar, comunică NOI.md.

Dorin Drăguțanu a subliniat că Banca Națională nu intervine pe piața valutară a Moldovei de mai mult de șase săptămîni și cursul oficial al leului față de dolar, afişat de banca centrală, reflectă oferta reală și cererea pentru acest tip de valută, fără intervenția BNM. Guvernatorul BNM a menționat că evoluția leului față de euro va depinde în mare măsură de situația de pe piețele internaționale. El a amintit că piața valutară internațională a pătruns în zona unei volatilităţi mari. Cursul de schimb al monedei euro față de dolar în următoarele săptămîni nu este ușor de prevăzut, acesta schimbîndu-se sub presiunea știrilor negative din SUA sau UE.

De asemenea, Dorin Drăguțanu a remarcat faptul că anterior moneda euro se apreciase puternic față de dolar, în trimestrul III, din cauză că Sistemul Federal de Rezerve al SUA decisese să nu scadă tempoul propriilor achiziţii de active, ceea ce a fost o mare surpriză pentru participanţii pieţei internaționale și a dus la o stabilizare puternică a monedei euro. Ulterior, a venit o veste nu foarte bună din zona euro. Banca Centrală Europeană a declarat că e de aşteptat ca în zona euro să urmeze o perioadă de durată a unei inflații scăzute și că nu se va reuși să se atingă nivelul țintă al inflației de circa 2%. Ca urmare, BCE a redus rata de refinanțare de la 5 pînă la 0,25%, iar moneda euro s-a depreciat puternic.

Președintele BNM a menţionat că pînă la sfîrșitul anului asupra evoluției cursului monedei euro față de dolarul american ar putea influenţa noile date privind șomajul din SUA, dar şi a activităţii economice din zona euro, precum și alte știri.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?