X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4045

Expert: Nesemnarea Acordului de asociere de Ucraina va avea un impact direct asupra Moldovei

13 noi. 2013,, 14:43   Politică
4548 3
Foto: ong.md
În ultima perioadă, în Ucraina discuțiile pe marginea Acordului de asociere devin din ce în ce mai încinse. Recent, prim-vicepreședintele fracțiunii parlamentare a Partidului Regiunilor, Mihail Cecetov, a spus că după încheierea Acordului de asociere Ucraina "se va opri în dezvoltare" pentru 15 ani.

Totodată, nici astăzi parlamentarii ucraineni nu au reușit să decidă dacă să voteze sau nu un set de legi care ar permite trimiterea fostului premier Iulia Timoşenko la tratament în străinătate şi eliberarea ei din detenţie, o solicitare expresă a Uniunii Europene.

În același timp, unii experți consideră că dacă Ucraina nu va semna Acordul de asociere, acest lucru va avea un impact direct asupra Republicii Moldova.

“Nesemnarea de către Ucraina a Acordului de asociere, desigur, va avea consecințe directe și pentru R. Moldova. Nu este secret pentru nimeni că miza Parteneriatului Estic este Ucraina. Ucraina este cel mai mare stat ca teritoriu, iar de apropierea Ucrainei de Bruxelles este cel mai mult nemulțumită Federația Rusă. Dacă pîna la urmă Ucraina nu va semna acest Acord de asociere, atunci ar scădea într-o anumită măsură și interesul față de Republica Moldova”, a opinat analistul politic Ion Tăbîrță.

Totodată, expertul admite că interesul față de R. Moldova ar putea și să sporească. “Interesul UE ar putea spori anume pentru a arăta Ucrainei un exemplu pozitiv, la ce consecințe poate duce dacă Moldova își va continua parcursul european, iar Ucraina va stopa acest parcurs. Dar de fapt, adevărata problemă a nesemnării Acordului de asociere va veni pentru R. Moldova din Federația Rusă, pentru că atunci, cu siguranță, vor crește și mai mult presiunile asupra Moldovei”, a spus expertul.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?