Transnistria stiri: 1395
Preşedintele stiri: 4036

Ministerul muncii propune majorarea cenzului de pensionare și stagiului de cotizare

13 noi. 2013,, 09:54   Societate
4942 7
Foto: noi.md
Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei al Republicii Moldova propune în cadrul reformei sistemului de pensii să fie majorat cenzul de pensionare și stagiul de cotizare. Anunțul a fost făcut de ministrul muncii, Valentina Buliga, marți, în cadrul dezbaterilor publice privind reforma sistemului de pensii.

La dezbateri au participat reprezentanți ai societății civile, comisiei parlamentare de profil, Casei Naționale de Asigurări Sociale și Confederației Naționale a Sindicatelor.

Valentina Buliga consideră că aceste modificări sînt necesare, ținînd cont de experiența statelor UE. Astfel, în România vîrsta de pensionare pentru bărbați este de 65 ani, pentru femei – 63 ani, cu 3 și, respectiv, 6 ani mai mare decît în Moldova.

Răspunzînd la întrebarea corespondentului agenției ”Infotag” privind fondurile private de pensii, Buliga a menționat că introducerea acestora va însemna doar o completare la fondul de pensii de stat – Casa Națională de Asigurări Sociale.

”Fondul privat de pensii este un drept, nu o obligație. Oamenii trebuie să fie siguri că dacă vor achita plățile de asigurare socială în fonduri suplimentare, peste 35 de ani vor primi cel puțin o sumă nu mai mică decît cea achitată”, a menționat ministrul muncii.

Valentina Buliga consideră că pentru funcționarea fondurilor sociale private sînt necesare garanții pe piața financiară, iar populația trebuie să aibă salarii bune pentru a-și permite plăți suplimentare.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?