X 
Transnistria stiri: 1438
Preşedintele stiri: 4044

Ion Sturza: Bruxelles-ul va dicta care dintre demnitari trebuie pus la pușcărie

31 oct. 2013,, 11:24   Politică
4832 3
Foto: interakt.md
Ex-premierul Republicii Moldova, Ion Sturza, consideră că dacă implementarea reformelor în domeniul justiţiei şi combaterea corupţiei nu vor arăta rezultate, acest lucru ar putea fi o frînă pentru R. Moldova în calea spre Uniunea Europeană. O declarație în acest sens a făcut Ion Sturza în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă, citează NOI.md.

„Nu numai a regimului de vize... Vă spun realist: în condiţiile în care vom îndeplini foaia de parcurs pentru 2016-2017. Dar sînt un impediment şi pentru semnarea în sine a acordului de asociere. Să nu uităm că noi doar îl parafăm. Deci, de la Bruxelles va veni un fax în care va fi scris: trebuie să puneţi la puşcărie atîţia foşti prim-miniştri, atîţia miniştri, atîţia deputaţi, atîţia vameşi. Aceasta se va cere – nu se va cere să venim cu declaraţii precum că noi facem reforme”, a spus Sturza. Ex-premierul a subliniat că “corupția” este un element extrem de sensibil pentru europeni. Totodată, Ion Sturza consideră că „astăzi guvernarea de la Chişinău un pic exagerează atunci cînd stîrneşte unele aşteptări legate de liberalizarea regimului de vize.

“Prognoza mea este că liberalizarea, în condiţiile în care vor fi respectate toate cerinţele, va fi, mai degrabă, în anul 2016, decît anul viitor. Europenii sînt foarte sensibili la această temă, din două considerente: în primul rînd, pentru că este un element de etică şi de morală, profund înrădăcinată în conştiinţa europenilor şi, în al doilea rînd, o ţară coruptă nu poate să gestioneze un sistem eficient de control al graniţei şi emigraţiei... Vreau să vă dau ca exemplu România, care, din păcate, din aceste cauze, deja de mulţi ani este în afara zonei Schengen şi nu se întrevăd şanse de a fi acceptată curînd în zonă. Atunci cînd corupţia este la toate nivelurile, de la funcţionarii mici pînă la nivelul înalt, este foarte greu să dai garanţii că în condiţiile de liberă circulaţie nu vor fi abuzuri şi nu vor fi tot felul de lucruri incorecte”, a punctat Sturza.
0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?