Transnistria stiri: 1390
Preşedintele stiri: 4022

Campania de informare "Nu am făcut destul" a început în Moldova

28 oct. 2013,, 10:01   Societate
2140 0
Foto: modista.ro
Campania de informare "Nu am făcut destul" a început vineri, în Moldova, în cadrul lunii dedicate luptei cu cancerul mamar. Campania are loc cu suportul Institutului Oncologic şi Societatea Ştiinţifico-practică a Oncologilor din Republica Moldova.

Solicitat de corespondentul "INFOTAG" profesorul Institutului Oncologic, Andrei Jovmir, a relatat că scopul campaniei este de a "deprinde femeile singure să se adreseze la medic". Despre acest fapt vorbeşte şi lozinca campaniei "Te rog, mergi la control, cînd suferi tu, sufăr şi eu!!!".

"În ţările europene numărul femeilor care suferă de cancer mamar este de două ori mai mare decît în Moldova, însă acolo sfîrşitul letal este de două sau chiar de trei ori mai mic. Aceasta se întîmplă datorită faptului că la noi femeile se adresează la medic atunci cînd cancerul este deja în stadiul al treilea, atunci cînd lupta cu cancerul este inutilă, pe cînd în celelalte ţări femeile se adresează cînd cancerul este abia la primul stadiu", a spus acesta.

În cadrul campaniei vor fi împărţite pliante cu informaţie despre simptomele de bază, profilactica şi metodele de diagnosticare a cancerului mamar. În spitalele municipale şi raionale, de asemenea în centrele de distracţie vor fi plasate panouri publicitare cu imaginea artistului Igor Cuciuc. La fel, la posturile de televiziune şi la radiouri vor fi difuzate spoturi publicitare.

Lîngă centrul comercial MallDova toată ziua va funcţiona un centru pentru efectuarea mamografiei, unde femeile peste 30 de ani vor putea face gratis o mamografie. Conform datelor Institutului Oncologic, fără îndreptare de la medicul de familie şi fără asigurare medicală o astfel de procedură costă în jur de 250 de lei.

Potrivit lui Jovmir, pe lîngă faptul că femeia trebuie să ducă un mod de viaţă sănătos, aceasta trebuie să evite stresul, stările depresive şi depresiile, deoarece anume ele sînt cauzele apariţiei cancerului mamar.

"Femeile de la 30 de ani în sus trebuie să facă anual un control la mamograf, iar de la 25 de ani sus trebuie să efectueze o autoexaminare, deoarece 90% din paciente depistează singure cancerul mamar", a menţionat specialistul.

Potrivit datelor Institutului Oncologic, cancerul mamar este cauza principală a morbidităţii între femeile din Moldova. Timp de nouă luni ale anului 2013 cu cancer mamar au fost diagnosticate 689 de femei, ceea ce este cu 98 de cazuri mai mult decît în perioada similară a anului 2012. În 2012 de cancer mamar au murit 486 de femei.

0
0
0
0
0

Adăuga comentariu

500

Ați găsit o eroare în text? Marcați-o și tastați Ctrl+Enter

La ce etnie vă atribuiți?